Влязоха в сила промените за 2021г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Януари 2021 08:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Влязоха в сила промените за 2021г.

/КРОСС/ От днес са в сила новите, по-високи цени на водата в седем области на страната. Най-значително е увеличението за София и Разград - с около 6%. В същото време за 16 ВиК дружества цената намалява. Най-голямо е поевтиняването в Сливен, Ямбол, Добрич, Бургас и Видин.

От първия ден на годината влиза в сила новия размер на минималната заплата. Тя вече е 650 лева, вместо досегашните 610.
Променя се и минималната пенсия. Според разчетите на Бюджет 2021, възрастните хора вече ще могат да получават най-малко по 300 лева на месец. В сила до края на март остават и допълнителните 50 лева на месец, които се изпащат към пенсиите като мярка срещу кризата заради пандемията.

Променя се и максималната пенсия, като тавана на парите за възрастните вече ще е 1440 лева. Важно уточнение е,че това се случва, без да се променят осигуровките, които работещите плащат.

Семействата с доход до 410 лева на човек ще получават по 40 лева месечна помощ за отглеждане на едно дете, а за две - 90 лева.
Предвидена е и еднократната помощ за ученици, записани в първи и осми клас е триста лева.

От днес таксиметровите превози вече ще струват по-скъпо. Промяна в наредбата за първоначалната такса позволи тя да бъде между два и три пъти по-голяма от минималната цена за един километър.

Важна новина и за шофьорите - близо 10 000 електронни винетки изтичат с днешна дата, показва официалната справка на тол системата. Става въпрос за стикери за леки автомобили. А до края на януари и през февруари винетките, които изтичат, са над 800 хиляди.