Св. Богоявление (Йордановден)
Секция: Църковен календар
06 Януари 2021 06:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Св. Богоявление (Йордановден)

/КРОСС/ Празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Според Евангелието Христос приема кръщение на около тридесет години. В момента на кръщението небето "се отваря" и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "този е моят възлюбен син, в когото е моето благовещение". Оттук и названието на празника Богоявление, т. е посочване на идващия месия. Исус Христос се потапя трикратно във водите на р. Йордан и излиза от тях. Този акт символизира тайнството на "смъртта" и "възкресението" на човека у него: умира земния човек, наследникът на Адам, умира грехът му и се ражда, възражда, възкръсва одухотвореният човек. След кръщението си Христос поема пътя на страданието в името на вярата като духовен човек. Денят на Христовото кръщение първи започват да празнуват египетските християни (ІІІ в.). В ІV в. празникът се пренася на Запад.

В навечерието на Богоявление в православните църкви се осветява вода, с която църковните служители в продължение на три дни ръсят богомолците за здраве и успех. На самия празник свещените втори път осветяват вода, която се пази в църквата през цялата година за освещаване на храмове, икони и каещи се. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във вода, а ергени го изваждат. Вярва се, че този , който е извадил кръста от водата ще бъде здрав и щастлив. С китка босилек, топван в светената вода, свещеникът напръсква хора, домове и животни, а от светената вода всички трябва да пийнат по-малко. Ако хвърленият кръст или китката босилек замръзнат, се вярва, че за всички годината ще бъде здрава и плодовита. С освещаването на водата на Йордановден се слага край на ограничените от Рождество до Богоявление 12 "мръсни дни". Йордановден е началото на периода (до Сирни заговезни), когато могат да се избират булки и да се вдигат сватби.

Според народния обичай в навечерието на празника се приготвя третата, последна кадена вечерна трапеза. Храните за нея са задължително постни, а свещта, горяла по време на каденето се запазва за предпазване от гръм. Орехите от втората кадена вечеря (Васильовден) се разчупват тази вечер и по целостта на ядките се гадае за продължителността на живота. Съществува вярването, че в тази нощ небето "се отваря" и каквото се пожелае, ще се сбъдне.

Именници: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана

Обредна трапеза: прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.