Доц. Светлана Велизарова: Нов пик на COVID-19 ще има към средата на януари
Секция: Здраве
04 Януари 2021 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Доц. Светлана Велизарова: Нов пик на COVID-19 ще има към средата на януари

/КРОСС/ Нов пик на заболели от COVID-19 ще има към средата на януари. Това прогнозира пневмологът доц. Светлана Велизарова по Нова ТВ.

„Вирусът има инкубационен период между 14 и 21 дни. Сметнете след коледните и новогодишните празници и ще имате реалната картина кога ще има нов пик. Това ще е между 10 и 14 януари", заяви доц. Велизарова.

По думите й не е грешка, че децата се връщат на училище и в детските градини.

„Опитът показва, че децата се разболяват от възрастните. Клъстерите в детски градини и ясли се получават заради болен възрастен", коментира доц. Велизарова.

Затова и тя смята, че е важно учителите над 50 години да бъдат сред първите имунизирани.
„Те трябва да бъдат ваксинирани максимално бързо, а и в началните класове, и в градините едва ли са толкова много тези, които са над 50 години", каза доц. Велизарова.

„Българският народ е много болен. Не се профилактира. На едно от първите места по смъртност сме", коментира още доц. Велизарова.

Самата тя още не си е сложила ваксина, защото не е на първа линия. „Уважавам новаторството, бих си сложила от РНК ваксините, защото предполагат по-дълга защита. И другите ваксини ще са добри. Надявам се до април, май, юни да се одобрят и другите ваксини и всички да взимат своя информиран избор", заяви доц. Велизарова.

Но направи и сметка, че имунизацията може да продължи доста дълго време. „При 20 000 имунизирани на ден, направете сметка за колко време ще стигнем 1 милион. Може би 1-2 или 3 години ще имунизираме. Но първо и най-важно е да имаме ваксини в наличност", обясни доц. Светлана Велизарова.