Руски лекари: Сменяйте маските по-често в студеното време
Секция: Наука
04 Януари 2021 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Руски лекари: Сменяйте маските по-често в студеното време

/КРОСС/ При мразовито време трябва да сменяте маските по-често от обикновено и на всеки 30 минути трябва да оставяте лицето си да диша, за да се избегнат кожни проблеми, съветват лекари. Носенето на маска на открито е необходимо само когато сте сред голям брой хора, в други случаи можете да дишате свеж въздух, заявиха лекари пред РИА Новости.

„При много студено време трябва да сменяте маската по-често от обикновено, трябва да оставяте лицето си да диша поне веднъж на половин час", каза Николай Арсентиев, началник на медицинско-диагностичния отдел на клиниката по кожни и венерически заболявания в университета „Сеченов".

Той обясни, че носенето на маска в студено време има вредно въздействие върху състоянието на кожата, тъй като създава „парников ефект", появява се известна кондензация поради разликата в дишането и температурата на външния въздух. Но тъй като в настоящата реалност е невъзможно да откажете маската, трябва да обърнете повече внимание на кожата си.

Ако възникнат проблеми, по-добре е да се консултирате със специалист дерматолог, който ще ви посъветва за правилните средства. Не се препоръчва да купувате самостоятелно кремове или лосиони в аптеките, тъй като само лекар може да определи причините за кожните ви проблеми и да избере необходимите продукти за грижа, каза Арсентиев.Според него, преди да сложите маската, можете да нанесете лек крем, но той трябва да бъде съобразен с типа на кожата ви.

На свой ред, докторът на медицинските науки и ръководител на катедрата по вирусология на RMANPO Елена Малинникова отбеляза, че на улицата, ако човек не е в тълпа, може да се движи и без маска, особено през зимата, тъй като вирусът не лети във въздуха просто така.

"Дишането на чист въздух без маска на улицата е възможно и необходимо. Но там, където има тълпа от хора, е необходима маска. Тя наистина защитава", подчерта Малиникова.