Путин и Меркел обсъдиха "съвместно производство на ваксини" срещу Covid-19
Секция: Русия
05 Януари 2021 14:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин и Меркел обсъдиха "съвместно производство на ваксини" срещу Covid-19

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин обсъди с канцлера на Германия Ангела Меркел възможността за "съвместно производство на ваксини" срещу коронавируса. Това съобщи днес Кремъл в момент, когато Москва търси начини да разшири възможностите си в тази сфера, предаде Франс прес.

Двамата държавни глави разговаряха по телефона за "въпроси около сътрудничеството в борбата с коронавирусната пандемия" и "акцентът бе поставен върху евентуалните перспективи за съвместно производство на ваксини", информира Кремъл в комюнике. Според него са договорени контакти по темата между ресорни ведомства от двете страни.

В Европа вече започва поставянето на ваксината на германската компания BioNTech и американският фармацевтичен гинант Pfizer. Руската ваксина също е в действие.

През декември Руският фонд за преки инвестиции, който отговаря за маркетинга на руската ваксина в чужбина, обяви, че се правят изпитания на комбинация от "Спутник V" и разработваната от АстраЗенека и Оксфордския университет ваксина, за да се види дали това ще подобри ефикасността на британската ваксина.

Путин и Меркел обсъдиха освен това уреждането на конфликта между силите на Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна, до голяма степен замразен след подписването на мирни споразумения през 2015 г., но стигнал до политическа безизходица.