Китай ще направи телескопа FAST достъпен за учени от цял свят
Секция: Наука
05 Януари 2021 15:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай ще направи телескопа FAST достъпен за учени от цял свят

/КРОСС/ Китай ще отвори своя 500-метров телескоп за учени от цял свят. Става дума за съоръжението "Sky Eye", което представлява най-големия в света апертурен сферичен радиотелескоп, известен още и с абревиатурата FAST.

Съоръжението се използва за изучаване на пулсари и други космически обекти. То ще подпомага и търсенето на извънземен живот.

Чуждестранните учени, които искат да се възползват от възможността, трябва да подадат документи в Китайската национална астрономическа обсерватория. Ръководството на FAST споделя, че около 10% от времето за наблюдение на телескопа ще бъде отделено за специалисти от други държави.

Най-големият по рода си телескоп започна да функционира официално на 11 януари 2020 година. Досега с него са заснети 240 пулсари. Един от най-значимите е открит в звездния клъстер Месие 92. Това е така нареченият милисекунден пулсар, който се върти много по-бързо от другите с невероятните 316,5 завъртания в секунда.

Иначе Sky Eye вече е единственият, който може да извършва редица видове наблюдения след пропадането на радиотелескопа "Аресибо" в Пуерто Рико. Конструкцията, построена през 60-те години на миналия век с цел да изследва йоносферата на Земята, се срути в началото на месец декември.