Отбелязваме 173 години от рождението на Христо Ботев
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Януари 2021 08:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме 173 години от рождението на Христо Ботев

/КРОСС/ Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев. Пред паметника на големия български поет и революционер в родния му град Калофер ще бъде положен гирлянд на славата.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на Националния музей "Христо Ботев". Директорът на музея Ася Николова подчерта, че по традиция ще има поклонение и пред паметника на майката на великия българин Ивана Ботева. Ще прозвучи отново първото Ботево стихотворение, посветено именно на нея - "Майце си":

"Всички, които ще присъстват на това честване, ще почетат с мълчание и с поднасяне на цветя тази годишнина, въпреки условията, в които се намира обществото ни. Дори и тези, които не могат да присъстват, могат в този момента да си припомнят гениалните му думи, неговите стихове. Най-важното е да пазим спомена, спомена за тези, които отдадоха "сили и младост", както самият той пише, за да я име днес България, свободна, независима."

От началото на седмицата Националният музей "Христо Ботев", където се съхраняват единствените запазени лични вещи на поета-революционер, е отворен за посетители като се спазват противоепидемичните изисквания, допълни Ася Николова. Така ще е и през днешния ден.