Българка на крачка от Гинес с колекция на захарчета
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Януари 2021 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Българка на крачка от Гинес с колекция на захарчета

/КРОСС/ Българка е на крачка от това да влезе в Книгата на рекордите Гинес. Румяна Христова има най-голямата колекция от захарчета в България и претендира, че притежава най-голямата колекция в света.

Събира малки пакетчета със захар от 1994 г. Стартът на колекционерското занимание е започнало още в ученическите й години в Клисура.

"В междучасията пиехме кафе. Аз не консумирах захар. Всяко захарче прибирах в кутия и в един момент се оказа, че се е събрало доста солидно количество", разказва Румяна пред NOVA.

Най-интересните захарчета в колекцията й са от Италия и Испания.

"Най-малките са 2,5 грама, а най-големите - 10 грама. Има цели серии със забележителности, пеперуди, коли, влакове", казва още колекционерката.

Всички близки и приятели й носили захарчета от различни кътчета на света. На някои от тях има образите на всички президенти на Америка.

"Голяма част от колекцията си дължа на покойния генерал-майор Нейко Ненов, който бе командир на Сухопътни войски. Много оценявам това, защото колкото и ангажименти да имаше, където и да ходеше, никога не забравяше да донесе захарчета", споделя Румяна.

Тя съхранява 16 677 пакетчета от 68 държави. Комуникира със 150 колекционери в цял свят и претендира, че има най-голямата колекция, достойна за Гинес.