Ако ползвате градски транспорт в София – билети от тото пункта
Секция: Интервюта
07 Януари 2021 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ако ползвате градски транспорт в София – билети от тото пункта

/КРОСС/ Решението на Центъра за градска мобилност да забрани на шофьорите в София да продават билети, докара пътниците до абсурдната ситуация да се чудят откъде да си купят билети. Павилионите и будки няма на всяка спирка, а столицата не е оборудвана и с машини за билети. Освен всички неудобства, дълго очакваната тикет система в София вместо да стартира през януари, беше отложена за месец май. Очаква се, че въвеждането й ще прати окончателно хартиените билетчета в историята.

Във Фейсбук групата „Видяно в София" Велян Симеонов е поредният пътник, който разказва за сблъсъка си с контрольори и проверяващи в „Градския транспорт". Ето и пълният му разказ:

„Чакаш на спирката, няма будка, павильон и т.н. Качваш се в трамвая, не можеш да си купиш билет от водача, няма машина за билети, на секундата идва контрола и ти казва "карти и билети".
Викам: - Как да си закупя?
- Вие сте длъжен да сте си закупил.
- Ама от къде?

- Можете от Български пощи и от всеки Тото пункт.
- А-а, разбирам. Трябваше да отида до пощата да си взема билет за 4 спирки с трамвая.

- ...
- Това нормално ли е?
- Пише го на всяка спирка, че сте длъжен.
- Ама нормално ли е?
- Ще заплатите ли глобата сега, защото след 3 дни става 50 лв? Ако и тогава не я платите до 3 дни, се завежда дело, по което вие плащате разноските и става около 300 лв. „

След подобни диалози с контрольорите, повечето пътници предпочитат да броят 30 лева глоба, вместо да си усложняват живота. Нерядко се стига и до физически сблъсъци с кондукторите от разярени от новите условия пътници.

Плаха надежда, че нещата ще влязат в ред, е новата тикет система, за която общината е броила близо 10 милиона лева. С нея ще купуваме билет или зареждаме карти чрез мобилно приложение, сайт или само с банкова карта. Част от устройствата ще работят и в метрото.
Познатото хартиено билетче и перфораторът отиват в историята, те ще бъдат заменени от нови билети, които ще купуваме от шофьора, ще имат QR код. Предвижда се да има и 6 месеца гратисен период, през който да използваме и старите билети.

Дотогава обаче ще купуваме билети... от тото пункта.