Първа премиера за годината в Народния театър
Секция: КУЛТУРА
07 Януари 2021 19:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първа премиера за годината в Народния театър

/КРОСС/ На 22 януари ще бъде първата за тази година премиера в Народния театър. Монодрамата "Плач на ангел" от Стефан Цанев е с участието на Христо Мутафчиев в ролята на Райчо. Режисьор е Стоян Радев. "Плач на ангел" ще "зарази" зрителите с тревожните размисли за свободата и нейната висока цена.

Райчо излиза от затвора и попада насред развързаните бесове на хаоса, които криворазбраната и злоупотребена свобода, а и мнозина от нас са оставили да шетат, рушат и безчинстват наоколо, по земите ни и в душите ни. Какво вижда и какво усеща бившият затворник, как преживява пораженията и опустошението, които смаляват смисъла на живота и смисъла на свободата, лишена от отговорности, от човечност и милост. Острите липси на порядък, социално приличие и високи общочовешки ценности пробождат като ножове Райчо, превръщат го в мишена на болката, която задава въпроси, на които ангелите могат да отговорят само с плач.

На 14 март e премиерата на музикалния спектакъл "Компанията" с режисьор Михаил Петров. През април е премиерата на "Пиано в тревата". "Нова земя", чиято премиера бе отложена заради пандемията на два пъти през 2020 г., има нова планирана дата, която ще бъде в началото на май.

За септември е планирана реализацията на "Балконът на Вазов" с режисьор Диана Добрева. През юни трябва да започне и първият етап от репетициите на световноизвестния драматург и режисьор Боб Уилсън, който ще постави "Бурята" от Уилям Шекспир.

През есента са предвидени премиери и на още две камерни пиеси.