COVID-19 показва признаци на хронично заболяване
Секция: Наука
08 Януари 2021 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS

/КРОСС/ Учени от Белгия и Холандия проведоха проучване на процеса на възстановяване на пациенти след COVID-19 и откриха признаци на хронично заболяване. Резултатите са публикувани в Journal of Clinical Medicine.

Авторите на изследването са обърнали внимание предимно на пациенти с лека форма на COVID-19, които съставляват по-голямата част от всички пациенти. Те проучили данни за 1837 сравнително млади пациенти (средна възраст 47 години), които след амбулаторно лечение продължават да се оплакват поне три месеца. Оказва се, че почти половината от тях имат нужда от медицинска грижа.

Общо 98% от пациентите продължават да са уморени, 90% имат мускулна слабост, 88% имат проблеми със съня и 87% имат различни болки.

В същото време 86% от пациентите преди това не са имали здравословни проблеми, но сега само шест процента от общия брой на участниците в изследването нямат такива, 64% оценяват състоянието си като "умерено", а 30% го наричат ​​лошо.

„Въздействието на COVID-19 върху ежедневието на пациентите е огромно в подгрупата на не хоспитализирани пациенти и на тях трябва да се обърне повече внимание“, отбелязват учените.

Те обърнат внимание на факта, че тежки болните пациенти след заболяване се подлагат на рехабилитация, докато тези, които се подлагат на амбулаторно лечение, са лишени от вниманието на лекарите. Авторите на изследването са уверени, че тези пациенти в близко бъдеще ще създадат огромна тежест върху здравната система във всички страни.