Теодор Ушев обявен за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години
Секция: КУЛТУРА
08 Януари 2021 12:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Теодор Ушев обявен за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години

/КРОСС/ Теодор Ушев оглави класацията за най-забележителни режисьори в областта на анимацията. Анкетата е организирана от кураторите на Анимационния фестивал Animac и Културния Център на Барселона. В нея участват 25 специалисти и историци от цял свят.

В международната анкета водещи критици, журналисти, куратори и фестивални директори, са определили най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век. Резултатът след допитването е поставил на върха българския аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев. В първата четворка още са режисьори като Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура(Япония) и Игор Ковальов ( Русия/САЩ). За най-добър пълнометражен анимационен филм е обявен "Отнесена от духовете" на японския режисьор Хаяао Миязаки.

Самият Теодор Ушев коментира признанието така: "Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл."