Франция удължава COVID мерките до края на февруари
Секция: СВЯТ
08 Януари 2021 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франция удължава COVID мерките до края на февруари

/КРОСС/ Ресторантите, кината и ски курортите във Франция остават затворени до февруари. Решението на властите е в контекста на увеличаващия се брой на новите случаи. В Испания заразените до момента вече са над два милиона души.

След като във Франция бяха регистрирани повече от 25 хиляди нови случая на COVID-19 за денонощие, правителството обяви, че баровете и ресторантите няма да отворят поне до средата на февруари. На 20 януари ще стане ясно дали в началото на следващия месец ще заработят театрите, кината и ски курортите. По думите на премиера Жан Кастекс въпреки започналата имунизация, коронавирусът продължава да се разпространява бързо, а болниците все още са под огромен натиск.

"Всички дейности и всички места, които в момента не работят, ще останат затворени до края на този месец. В музеи, кина, театри, концертни зали, спортни и развлекателни центрове няма да има смекчаване на мерките през следващите няколко седмици", каза министър-председателят на Франция Жан Кастекс.

Франция е на седмо място в света по смъртност от COVID-19. До момента в страната са установени 19 случая на новия щам, включително две огнища, едното в Париж.

Испания стана четвъртата западноевропейска страна, в която заразените до момента с коронавирус вече са повече от два милиона души и броят им продължава да расте. Властите в северната област Кастиля и Леон обявиха, че затварят търговските центрове и спортните зали и удължават забраната за пътувания до други региони.

Жителите на Каталуния нямат право да напускат областта за десет дни, освен за спешни пътувания. Въпреки това, мерките в Испания не са от най-строгите в сравнение с други места в Европа, а 60% от испанците смятат, че правителството трябва да засили ограниченията