Страхил Делийски: Натрапва се усещането за много поводи изборите да бъдат оспорвани
Секция: Анализи
08 Януари 2021 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Страхил Делийски: Натрапва се усещането за много поводи изборите да бъдат оспорвани

/КРОСС/ „Проблемът е за гарантиране на легитимност на следващата власт. По отношение на датата, на технологията, на начините е важно достатъчно рано да има пълна яснота и достатъчно висока степен на съгласие за смисъла и за ефективността на предложените процедури за гласуване, за да избегнем все по-натрапващото се усещане, че ще има много поводи тези избори да бъдат оспорвани“. Това коментира пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски. 

Той подчерта, че колкото повече проблематичност има в технологията на изборния процес, толкова по-голяма е вероятността изборите да бъдат оспорени

„Говорим на равнище кога и как да станат изборите, но ако продължава топката да се тупа и да няма яснота, можем да започнем да си задаваме по-сериозния въпрос - дали да станат изборите... Притеснявам се, че този конфликт между представителите на основните институции може да бъде препъни камък за намиране на най-ефективното решение“. 

В предаването „Хоризонт за вас“ Делийски допълни: 

„По-сериозният момент е не дискусията на равнище технологии, а политическата страна на въпроса... Целият процес на преговори ще бъде заложник на предизборната ситуация и не очаквам накрая да получим удовлетворително решение от гледна точка на легитимността. Не е въпросът кой е виновен и кой не, въпросът е, че сме напът да влезем в избори, които могат да бъдат оспорени от всеки. По отношение на приемането на изборите нещата ми се струват все по-проблематични“.