10 любопитни неща, които не знаете за Вашето куче
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Януари 2021 16:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10 любопитни неща, които не знаете за Вашето куче

/КРОСС/ Знаете ли, че има породи кучета, които не лаят? Или че техните мустаци им помагат да виждат в тъмното.

Кучето е най-добрият приятел на човека, това го знаем. Но откога съществува тази специална връзка? Данните говорят за не по-малко от 15 000 години. И през цялото това време научихме много неща за тях, въпреки че винаги има какво да открием. Ние от ZooStore подготвихме тази класация, надяваме се да Ви хареса:

1. Вашето куче е умно като двегодишно дете

Знаете ли, че кучетата разбират приблизително 250 думи или жестове? Много подобно на това, което се случва с 2-годишно дете. Ето защо е толкова често срещано кучетата и малките деца да се разбират толкова добре ...


2. Те могат да чуват 4 пъти повече от хората

Кучетата имат доста развито чувство за слух и това е свързано с честотите на звуците и как мозъкът им реагира. Те са способни да чуват много „ниски" звуци, които ние не можем да ги доловим.

3. Кучешки пръстови отпечатъци

Знаете ли, че муцуната на кучето е уникална? Истината е, че няма две еднакви муцуни, така както при човешките пръстови отпечатъци кучетата също имат собствена марка. Друго нещо е, че цветът на муцуната може да промени цвета си, било поради изгаряне, било поради смяната на метеорологичния сезон.

4. Обонянието на кучето е 1000 до 10 милиона пъти по-добро от нашето.

Кучетата имат между 125 и 300 милиона обонятелни жлези в зависимост от породата. Хората наброяват само между 5 и 10 милиона. Също така, частта от мозъка, която контролира миризмата, е 40 пъти по-голяма при кучетата. По този начин, добра храна за вашето куче винаги ще бъде тази, която мирише добре!

5. Имат потни жлези на краката си

Точно така, кучетата имат потни жлези на краката си. Ето защо не е изненадващо, че те оставят мокра следа с крака в най-горещите дни ...


6. Кучетата не виждат черно и бяло.

Това в което ни карат да вярваме е заблуда. Те виждат живота в цвят, точно както ние. Въпреки че не оценяват толкова широка гама от цветове като нас, те възприемат движението много по-добре и са в състояние да фокусират вниманието върху определена точка на метри. Те също виждат по-добре от нас в тъмното и различават жълто и синьо над другите цветове.

7. Кученцата се раждат слепи

Кучетата, когато са родени, не виждат, нито чуват, нито имат зъби.

8. Мустаците му помагат да вижда в тъмното

Не става въпрос за нощно виждане, разбира се. Но е вярно, че благодарение на своите мустаци те могат да открият фини промени във въздушните течения, което им дава информация за размера, формата и скоростта на близките неща. По този начин те могат да възприемат по-добре близостта на някаква опасност, дори през нощта

9. Липсвате на кучето си.

Ние, които имаме куче, знаем, че е така. Но те също така са способни да научат нашите рутини и навици. Така че, ако сте пропуснали времето за вечеря, не се притеснявайте, косматият ви приятел ще ви напомни.

10. Някои не лаят

По-конкретно, раса, родена в източната част на Басенджи, широко използвана за лов. Той има особеността да не лае, но издава любопитен звук (подобно на тиролска песен).

video: www.youtube.com/watch?v=8ZOLca_ocRo