Около 30% от учителите в детски градини и училища ще се имунизират
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Януари 2021 08:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Около 30% от учителите в детски градини и училища ще се имунизират

/КРОСС/ По предварителни данни около 30% от педагозите в детски градини и училища ще се имунизират. А очакванията са тази втора фаза да започне в края на януари.

Над 50 на сто от учителите и непедагогическия персонал на 107-о училище в София са си записали в списъка за имунизация, предава NOVA.

„Около 30-35% от колегите изкараха COVID-19 и те на този етап не са подадени за ваксинация. Между 15-18% няма да се ваксинират. Лично аз съм се записал първи в списъка за ваксинация", сподели директорът на 107 ОУ „Хан Крум" Данко Калапиш.

Мария Топалова, преподавател по музика, е сред учителите, които вече са заявили желанието си да се имунизират: „Ние по някакъв начин се пазим непрекъснато от децата.

А аз искам да имам близост с тях и от тази гледна точка смятам, че това ще внесе изключително успокоение. Искам да се ваксинирам, за да спра да се страхувам и да работя спокойно".

На обратното мнение е Вяра Мукова, която преподава физкултура на ученици от първи до седми клас: "Аз съм против ваксинирането и не съм в списъците. Мисля, че не сме достатъчно информирани за ваксините. Не се знае колко са качествени".

Без отговор засега остава големият въпрос в сектор „Образование": кога учениците от 5-и до 12-и клас ще се върнат в училище. „Мисля, че е хубаво първо да се ваксинираме и след това да пуснат големите ученици", категорична е Мария Топалова.

Експерти в образованието обаче смятат, че тази идея е неприложима. „Най-малкото, защото чисто технологично, няма как да очакваме това да се случи до 2-3-4 седмици. Може би повече време ще трябва", посочва Юлиян Петров, синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа".

Списъците с учители, които искат да се ваксинират, вече са изпратени до здравните власти. Те обаче не са окончателни и ще може да се допълват.