Професор: Грипната вълна тази година ще е доста по-слаба
Секция: Интервюта
09 Януари 2021 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Професор: Грипната вълна тази година ще е доста по-слаба

/КРОСС/ "Грипната вълна тази година ще е доста по-слаба. Смята се, че мерките срещу коронавируса, намаляват и разпространението на грипа". Това заяви в ефира на "Събуди се" зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея ваксината е надеждно средство за справяне с пандемията. "Другото средство опира да нашата разумност - носене на маски, дистанция, хигиена. Ваксинирането върви с продължаващото спазване на мерките", смята професорът.

"Преболедувалите е добре да си сложат ваксина, но не е необходимо това да стане веднага след оздравяването. Трябва да се даде път на непреболедувалите вируса", смята зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя коментира и доколко са безопасни ваксините.

"Те са изпробвани върху хора с хронични заболявания. Заключението е, че са безопасни за тях. При алергии и автоимунни заболявания обаче трябва задължителна консултация с лекар преди ваксиниране", поясни проф. Ива Христова.

Специалистът изказа мнение и по въпроса за различните варианти на коронавируса по света.

"Не знам защо така се преекспонира темата с мутацията от Великобритания. Има много сходен щам и от ЮАР. Не е нужно при всяка нова мутация да се ваксинираме отново. Вирусът ще мутира непрекъснато. Той не е станал по-смъртоносен", заключи проф. Христова.