Плевен няма да допусне орязване бюджета на културните си институти през 2021
Секция: КУЛТУРА
10 Януари 2021 12:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плевен няма да допусне орязване бюджета на културните си институти през 2021

/КРОСС/ Община Плевен няма да допусне орязване бюджета на културните си институти през 2021 година в условията на коронакризата. Това заяви в пресклуба на БТА Мартин Митев - председател на Общинския съвет в Плевен.

Той уточни, че няма да се повтори това, което се случи преди години с Плевенската опера - да бъде закрит някой от професионалните институти за култура в града.

Ние ще продължим да поддържаме нашите културни институти, независимо от условията, в които живеем, отбеляза Митев. Може в сферата на културата да има някакво намаление на средствата, но това би могло да бъде в частта на културния календар, на отделни прояви, на подпомагането на някои мероприятия, коментира той. Няма да посегнем на професионалните състави като общински хор "Гена Димитрова", Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев", общински духов оркестър и останалите, отбеляза Митев. По думите му, както и досега към държавната субсидия община Плевен ще добавя от своя бюджет средства в подкрепа на Плевенската филхармония и Драматично-кукления театър "Иван Радоев", за да осигури качество на тяхната продукция, която е достояние не само за Плевен, но и за страната.

Няма да допусна през моя мандат да бъдат закрити културни институти, бе категоричен председателят на Общински съвет - Плевен. В качеството си на финансист той поясни, че при формиране на новия Бюджет - 2021 г. трябва да се подходи изключително внимателно, защото най-вероятно ще бъде рестриктивен. Но институтите в духовната сфера ще бъдат запазени, подчерта Мартин Митев.