Проф. Свинаров: Витамин D е основен регулатор на имунната система, не е опасен
Секция: Коментари
10 Януари 2021 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Свинаров: Витамин D е основен регулатор на имунната система, не е опасен

/КРОСС/ "При коронавируса се изисква комплексен подвоз на хранителни добавки и рационален начин на живот, в това ключова роля има витамин D. Целта е да се осигури висока защита срещу клетъчна свободнорадикалова увреда и цитопатогенния ефект на вируса". Така започна участието си в предаването "Пулс" по NOVA News проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ "Александровска".

По думите му витамин D е основен регулатор на имунната система защото като стероид управлява активния клетъчен геном.

Той поясни, че хората в третата възраст, тези с хронични заболявания, и онези, които рядко се излагат на слънце, имат по-висок риск от разболяване. Витамин D преминава през няколко фази докато достигне до завършена форма.
"През първите месеци е нужен ежедневен прием. Това, че витамин D е опасен, не почива на научни факти. Приема се в количество от 4 до 6000 единици през зимата като профилактика за по-леко боледуване при инфекции. При заболяване от вирусни инфекции - започва се с 10 000 единици дневно с леките случаи, до 60 000 единици при по-тежките, 480 000 единици наведнъж при хората в интензивни отделения", разкри проф. Свинаров.