Радев: Гласуване по пощата е напълно възможно
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Януари 2021 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Гласуване по пощата е напълно възможно

/КРОСС/ Президентът продължи да настоява за промени в Изборния кодекс, които да въведат и у нас, като в САЩ, гласуване по пощата. Само преди два дни той постави въпроса на срещата си с ЦИК и му бе обяснено, че за целта трябват законодателни промени, защото такава практика в България няма.

"Явно е, че електронно гласуване за тези избори не може да стане категорично, но има утвърдени методи в други държави - гласуване по пощата е напълно възможно, разбира се при сериозна мобилизация и на изпълнителната, и на законодателната власт, както и видеонаблюдение в реално време на броене на бюлетините, попълване на протоколите и качване на протоколите в обща информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес", обяви Радев по време на поредната доза консултации за датата на парламентарния вот.

Днес на "Дондуков" 2 Румен Радев се срещна с лидера на "Републиканци за България" Цветан Цветанов.

Още в самото начало Цветанов се оплака на президента, че не го канят в националната телевизия и поиска смяна на МВР шефовете в страната.

"Голямата тревожност идва в организационната работа. За да има допълнително спокойствие у гражданите е нужно да има ротация на всички областни директори на полицията на МВР", заяви бившият втори в ГЕРБ, който един мандат беше и вътрешен министър.

Цветанов обясни, че това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и интересите, които хора на място биха искали да упражнят върху гласоподаватели. Според него така ще може да се противодейства и на купения вот от гетата.