Учени се съмняват в съществуването на тъмната материя
Секция: Наука
11 Януари 2021 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени се съмняват в съществуването на тъмната материя

/КРОСС/ Учени от САЩ, Великобритания и Република Корея изразяват предположение, че тъмната материя не съществува. Проучването им, според което е възможно хората да не разбират напълно законите на гравитацията, е публикувано в сп. "Астрофизикъл джърнъл".

Смята се, че тъмната материя съставлява 85 процента от Вселената и създава гравитационни сили, които движат звездите и галактиките.
Въпросната загадъчна материя никога не е наблюдавана директно.

Понятието тъмна материя е въведено, за да се обясни проблемът със скритата маса в космоса. Според законите на небесната механика видимите астрономически обекти трябва да се държат по определен начин. В действителност обаче поведението им е различно от очакваното, сякаш върху тях действат невидими сили.

Стивън Хокинг: Черната дупка не е капан, а врата към друга вселена

Според авторите на настоящото проучване всички гравитационни сили в космоса могат да бъдат обяснени математически, поради което не е необходима теория за тъмната материя.

Изследователите се позовават на алтернативна теория за гравитацията, предложена в началото на 80-те години на миналия век от израелския физик Мордехай Милгром, наречена модифицирана Нютонова динамика (MOND).

Милгром твърди, че гравитационните правила в космоса са по-различни от закона за гравитацията на Нютон. Според модифицираната Нютонова динамика движенията на обект във Вселената зависят не само от собствената му маса, но и от гравитационното привличане на всички други маси в пространството - т.нар. ефект на външното поле.

В своето проучване международните специалисти, които са използвали наблюдения от космическия телескоп "Спицър" твърдят, че са открили признаци за ефекта на външното поле в 153 галактики. Това може да означава, че нашето разбиране за гравитацията в космоса е непълно и всички несъответствия могат да бъдат обяснени с помощта на математика.

Предстои новата хипотеза да бъде тествана върху други астрономически обекти като галактически струпвания.