Обясниха защо крокодилите не са се променили от времето на динозаврите
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Януари 2021 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обясниха защо крокодилите не са се променили от времето на динозаврите

/КРОСС/ Учени от Великобритания са направили изследване с цел да установят защо крокодилите почти не са се променили от времето на динозаврите, пише в. "Дейли стар".

Благодарение на най-новите научни технологии и огромния брой открити вкаменелости изследователите имат доста точна представа как са изглеждали предците на съвременните крокодили, обитавали Земята по времето на динозаврите.

Крокодилите - такива, каквито ги познаваме днес, много приличат на предшествениците си, живели през юрския период преди около 200 милиона години. Те са имали същите удължени муцуни, мощни опашки и характерна походка.

Авторите на настоящото проучване от Бристолския университет обясняват, че крокодилите са преминали през специфичен модел на еволюция. Същността му се изразява в това, че животните достигат до оптимално за тях състояние и го поддържат, докато заобикалящата среда не ги принуди да се приспособят към нови условия.

Влечугите са придобили доста универсална форма на тялото, така че не им се е наложило да променят почти нищо, за да оцелеят.