ЮНЕСКО предлага Охрид и Охридското езеро да бъдат обявени за застрашени обекти
Секция: Туризъм
12 Януари 2021 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЮНЕСКО предлага Охрид и Охридското езеро да бъдат обявени за застрашени обекти

/КРОСС/ Констатираните от ЮНЕСКО слабости от страна на държавата, централните и местни институции по отношение на Охридското езеро и град Охрид като културно наследство предизвикват безпокойство. В доклада на световната организация се препоръчва Охридският регион да бъде вписан в списъка на ЮНЕСКО за застрашени световни богатства, тъй като отговаря на всички критерии за това.

Докладът от около 100 страници за състоянието на региона е изпратен до всички държавни институции по компетентност и отразява ситуацията на терен с всички пропуски, грешки, неизпълнени ангажименти за подобрение и т.н.

Докладът е критичен и реалистичен, но преди всичко неблагоприятен, така че вероятно няма да има голяма разлика с окончателния му вариант, което вероятно ще постави Охридския регион в списъка на застрашените световни природни и културни богатства, съобщи МИА.

Според документа, властите на централно и местно ниво не са изпълнили поетите през 2017 г. ангажименти за намаляване и отстраняване на идентифицираните заплахи за защитената площ. Дори напротив - дадени са примери за продължаващи практики срещу предупрежденията, изложени в Реактивната мониторингова мисия на ЮНЕСКО за 2017 г. Пренебрегването на природното и културно богатство води до постепенна ерозия на атрибутите, благодарение на които той се радваше на получения статут.

Все още съществуват и се разработват планове и проекти, които не са в съответствие със статута на ЮНЕСКО. Регистрирани са и нови заплахи, свързани с управлението на институциите, в допълнение на недостатъчното прилагане на законовите разпоредби. Това доведе до негативни последици в планирането и развитието, включително с предложения за мегаломански проекти, довели до нарушаване на естествения и градския облик на града и по-широката защитена зона, като по този начин районът на Охрид е изпълнил условията за включването му в списъка на застрашените световни ценности на ЮНЕСКО.

Сред констатираните проблеми в доклада е посочено прекомерна и неконтролирана урбанизация, забавяне при работа с незаконно строителство както на брега, така и в защитената градска зона, дерогация на околната среда, нефункционалният колектор, липсата на депо за твърди отпадъци и други.

Населението също няма отговорно отношение към световните културни и природни ценности. Регистрирано е изхвърляне на отпадъци на незаконни сметища, монтиране на слънчеви колектори върху къщи в старата част на Охрид, което изкривява автентичния облик, както и инсталирането на градско оборудване и сенници с различен външен вид и цвят в непосредствена близост до културни ценности и паметници на културата.

Не са пощадени и институциите, създадени да се грижат за паметниците на културата и природата, пише още в доклада.

Документът съдържа редица препоръки за предприемане на мерки, някои от които трябва да се осъществят незабавно, а за други е предоставен срок.

Настоява се спешно да продължи процесът на премахване на незаконни сгради от бреговата линия на езерото, като се изготви регистър на незаконните сгради във всички общини в региона и се въведе реален мораториум върху строителството до приемането на нови устойчиви градоустройствени планове.

Посочва се необходимостта от търсене на алтернативни маршрути за далекопроводи, за ж.п. линията по Коридор № 8, за газопровода Битоля - Елбасан, за магистралата Требенища - Струга, контрола върху използването на водата от езерото за електроенергия и други.

Позицията на правителството е, че ще се изготви съвместен отговор на всички засегнати в доклада страни.