Русия ще тества Sputnik Light - еднодозова версия на ваксината срещу COVID-19
Секция: Русия
12 Януари 2021 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия ще тества Sputnik Light - еднодозова версия на ваксината срещу COVID-19

/КРОСС/ Русия започва клинични изпитания с еднодозова ваксина Sputnik-Light, на своята ваксина срещу коронавируса Sputnik V, която се поставя на два пъти, предаде Reuters.

Препаратът ще представлява "временна мярка" за държавите, в които се регистрират високи нива на заразяване. Редуцираната в една доза ваксина ще бъде тествана върху 150 души в Москва и Санкт Петербург, сочат данните от правителствен регистър за клинични тестове.

Според властите над един милион руснаци са били имунизирани с оригиналната ваксина "Спутник V", която се прилага в две дози. Тя е кръстена на името на спътник от съветската епоха, който даде начало на космическата надпревара и издава геополитическото значение за Москва на антивирусния й препарат.

Ваксината с две дози ще бъде основната версия, която ще бъде използвана в Русия, заяви Кирил Дмитриев, ръководител на руския суверенен здравен фонд, който отговаря за маркетинга на Sputnik V в чужбина.

"Еднодозовата версия ще бъде използвана за експорт и може да послужи като ефективно временно решение за страните, в които се наблюдава пик на коронавирусната инфекция", заяви Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции, който ще поеме разходите по тестовете на лайт версията на Sputnik.

Няколко правителства в света разглеждат възможността да компенсират недостига на ваксини срещу COVID-19 чрез забавяне на втората доза или чрез намаляване на техния обем.

Целта е да се увеличи максимално броят на хората, които имат частичен имунитет, като по този начин се намали броят на тежките случаи и натоварването на здравните системи.

Двете дози на Sputnik V се прилагат, като се използват инактивирани вируси, познати като вектори. Някои руски производители намират втория вектор за по нестабилен при производството, което води до излишъци на първия компонент.
Президентът Путин заяви неотдавна, че единичната доза ще предостави по-малко защита отколкото двойната, но все пак ще достигне 85%.

Разработчиците от института "Гамалея" твърдят, че при използването на двете дози, нейната ефикасност достига 91% и защитата ѝ трае 3-4 месеца.