Караянчева директно обвини Радев, че води кампания срещу ГЕРБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Януари 2021 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Караянчева директно обвини Радев, че води кампания срещу ГЕРБ

Уточнете се с Цветанов за твърденията му, че има манипулации на изборите, отвърна държавният глава

/КРОСС/ Представители на ГЕРБ се отзоваха на поканата на президента Румен Радев да обсъдят с него предстоящите парламентарни избори, въпреки че водачът им Бойко Борисов разкритикува консултациите, организирани от държавния глава, като опит да си „измие ръцете" за евентуално отлагане на вота след 28 март. Очаквано, след месеци на тежък конфликт между управляващите и „Дондуков" 2, срещата премина с очевидно напрежение и размяна на остроти.

За това основна роля изигра избраният от ГЕРБ председател на Народното събрание Цвета Караянчева, която водеше групата представители на партията на срещата с президента. Караянчева се оплака, че всички говорят за доверие в изборите, а в същото време в последните месеци в публичното пространство се насаждали твърдения, че вотът ще бъде купен и манипулиран от управляващите, което удряло по авторитета на институциите. „За съжаление, г-н президент, вие също участвахте в такова говорене", обърна се шефът на парламента към Радев, който я слушаше мълчаливо. След което Караянчева направо го обвини, че събира на разговори политически фигури с нулеви шансове да влязат в Народното събрание, които обаче разпространявали внушения срещу партията й. "Едва ли не обявяват предстоящите, непроведени избори за манипулирани. Това е много опасно, защото се позволява на хора, които не са участвали в избори, да правят внушения на българските граждани. Затова апелирам за по-спокойно говорене, за утвърждаване на авторитета на институциите", призова председателят на НС.

„Нищо подобно", реагира Радев на нападките. „Ние сме демократична държава. За мен е важен гласът на всеки един българин, важна е всяка една партия. Не деля партиите на системни, които присъстват от дълги години в политическия живот, и такива, които сега прохождат. И вашата партия някога е била за първи път на избори. Не можем да пренебрегнем нито една партия, нито един глас", допълни държавният глава. И посочи, че единственият начин да бъдат опровергани съмненията за предстоящи манипулации, е чрез мерките, които властите ще вземат за коректното провеждане на вота. Радев жегна управляващите, като напомни, че пред него бившият им съпартиец Цветан Цветанов е заявил, че изборни манипулации съществуват. „Не знам какво е имал точно предвид, но той явно изхожда от своя опит, така че можете с него да уточните за какво става въпрос", заяви президентът. С едва скрит гняв, представителите на ГЕРБ отвърнаха, че с Цветанов вече са политически опонент

Думата взе и Даниела Дариткова, шефът на парламентарната група на ГЕРБ. Тя обяви, че фокусът на подобни разговори, трябва да бъде върху мерки за опазване на населението. В тази връзка Дариткова съобщи, че партията й разполага със законопроект, който позволява на всичких карантинирани граждани да гласуват чрез мобилни секции. "Всякакви относително екзотични идеи за промяна на Изборния кодекс непосредствено преди датата изборите ние, като най-голяма парламентарна група, смятаме за неприемливи, защото е лоша практика кодексът да се променя непосредствено преди изборите", обяви Дариткова, като удобно забрави, че управляващите са прилагали точно тази "лоша практика" в миналото.

Радев похвали законодателната инициатива на управляващите, но напомни, че българите в чужбина са поискали пред него да се намерят решения за тяхното гласуване. "Неслучайно се предлага гласуване по пощата. Вие ги наричате екзотични идеи. Аз мога да нарека екзотична идея да се напише конституция за един ден и да се представи в българския парламент", намекна държавният глава за проваления конституционен експеримент на ГЕРБ.