Германски учени твърдят, че са открили пътя за лечение на COVID-19
Секция: Наука
12 Януари 2021 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германски учени твърдят, че са открили пътя за лечение на COVID-19

/КРОСС/ Германски учени твърдят, че знаят как могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. Това може да се окаже дългоочакваният пробив в борбата срещу Ковид-19, пише Deutsche Welle.

Учени от университета в Тюбинген твърдят, че са открили пътя за лекуване на заболелите от Ковид-19. През последните месеци всички залагаха на ваксините, но един антивирусен медикамент би могъл да доведе до сериозен пробив в борбата срещу пандемията. След като такива медикаменти успяха да поставят под контрол ХИВ и Хепатит С, сега редица международни екипи работят на високи обороти за откриване на лекарство срещу Ковид-19.

Слабото място на коронавируса

Изследователите от Тюбинген твърдят, че са намерили слабото място на коронавируса. С помощта на компютърен модел те са установили, че могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. Мишената, в която се прицелват, е един ензим, известен като GK1. Чрез този ензим вирусът „принуждава“ човешките клетки да произвеждат определени вещества и да ги „предоставят“ на вируса. А с тяхна помощ той бързо се размножава и разпространява в тялото. Ако този ензим бъде деактивиран, коронавирусът просто няма да може да се размножава в човешкия организъм. Д-р Андреас Дрегер от университета в Тюбинген твърди, че по този начин коронавирусът може да бъде тежко засегнат, без да се нанасят поражения на човешките клетки.

Дали това е дългоочакваният пробив в борбата срещу Ковид-19? Д-р Бернхард Елингер от института „Фраунхофер“ смята, че постижението е отлично, но тепърва трябва да се види дали компютърният модел работи и в реалността. Учените от Тюбинген са оптимисти и смятат, че търсеният ефект може да се постигне с помощта на вече налични медикаменти - в списъка с „кандидати“ влизат стотици вече сертифицирани вещества.

"Най-рано в края на тази година"

Но всичко това отнема време. Защото след като се идентифицира правилното лекарство, тепърва трябва да се извършат различни изследвания и клинични тестове. Според д-р Елингер, на сертифициран медикамент срещу Ковид-19 може да се разчита най-рано в края на годината.