Томислав Дончев: Светът след пандемията ще бъде различен
Секция: ПОЛИТИКА
12 Януари 2021 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Томислав Дончев: Светът след пандемията ще бъде различен

/КРОСС/ Светът след пандемията ще бъде различен, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на уеб семинар за Зеления пакт и дигиталната трансформация като възможности за конкурентоспособността на българската икономика, организиран от Искра Михайлова - заместник председател на политическата група "Обнови Европа" в Европейския парламент.

Той добави, че не бива да се търсят икономическите резултати от момента преди кризата. Затова трябва да се осъществи план, който да генерира дългосрочни предпоставки за конкурентоспособност и в същото време да провежда реформи.

Според Дончев ЕС не е инструмент за управление за кризи, но Съюзът досега е успявал да се справи с всяка една криза. "Сега съм убеден, че и след тази криза ще излезем по-силни и по-подготвени", допълни Томислав Дончев.

Вицепремиерът добави, че България е успяла да изпрати на Европейската комисия преди около 2 месеца версия 1.0 на Националния план за възстановяване и устойчивост. След разговори и обсъждане този документ е бил усъвършенстван. Към момента страната ни е готова с версия 2.0, която съвсем скоро ще бъде публикувана. Тази версия запазва началната си конструкция. Има четири стълба. Първият стълб е "Иновативна България", където се големите инвестиции в образование, иновации. В "Зелена България" са големите инвестиции за енергийна ефективност във всички сектори. В "Свързана България" са голяма част от инвестициите във всякакъв тип свързаност - от транспортна до дигитална свързаност. Четвъртият стълб е "Справедлива България", където са голяма част от инвестициите в социалната сфера и здравеопазването.

Променената версия на плана е в това, че сега той е много по-ориентиран към бизнеса, уточни Дончев. Отделени са допълнителни средства за целенасочени инвестиции в конкурентоспособност на предприятията. Всички те попадат в графата "зелен преход" и "дигитален преход". Планът има и силен акцент, комбинирайки се по адекватен начин с инвестициите от Фонда за справедлив преход по отношение на енергийната трансформация. Включена е възможността да се експериментира на пилотна фаза със съоръжения за производство на водород, както и за транспортиране на водород.

"Да, мащабите, които са предвидени, няма да решат нито един от проблемите на енергопроизводството в България, но ще ни позволят да натрупаме опит", заяви Томислав Дончев.

Според него, при добра комбинация с инвестициите, които трябва да се правят като резултат от Фонда за справедлив преход, това е правилното решение.