Очаква се ваксината на "Астра Зенека" да бъде одобрена на 29 януари
Секция: Здраве
12 Януари 2021 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Очаква се ваксината на "Астра Зенека" да бъде одобрена на 29 януари

/КРОСС/ Ваксината на "Астра Зенека" срещу COVID-19, която беше разработена заедно с Оксфордския университет, може да получи одобрение за използване в ЕС на 29 януари, съобщиха днес от Европейската агенция по лекарствата.

Производителите са внесли в агенцията в Амстердам искането си за оценка. Досега две ваксини имат зелена светлина за употреба в Европейския съюз - на "Пфайзер" и "Байонтек" и на Модерна.

Ако ваксината на "Астра Зенека" получи условно одобрение от Агенцията по лекарствата, тя ще трябва да получи и условно разрешение за разпространение на европейския пазар, което се издава от Европейската комисия. При предишните две ваксини двете разрешения бяха издадени в един ден.

Главният преговарящ с фармацевтичните фирми от страна на Европейската комисия Сандра Галина заяви днес пред Комисията по околна среда, защита на общественото здраве и сигурност на храните в Европейския парламент, че доставките към всяка държава в ЕС вървят по план. Според нея всяка страна има достъп до съответния брой ваксини, които е заявила. Очаква се през следващите месеци доставките да се ускорят.

От днес евродепутатите ще имат и достъп за четене до договора, който Европейската комисия е подписала с "КюрВак". Комисията беше подложена на критики заради клаузите за конфиденциалност в споразуменията и цените на ваксините.

Очаква се и другите договори да бъдат предоставени на евродепутатите. Те се могат да ги четат лично в Европарламента в Брюксел, без да снимат или да преписват.