Viber: Новата политика на WhatsApp застрашава тайната на кореспонденцията
Секция: Технологии
12 Януари 2021 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Viber: Новата политика на WhatsApp застрашава тайната на кореспонденцията

/КРОСС/ Ръководството на месинджъра Viber смята, че последната актуализация на условията за ползване на WhatsApp са опасни за конфиденциалността на потребителите. Клиентите на платформата се „превръщат в стока", която Facebook ще продава, се казва в съобщение на Viber.

WhatsApp промени условията в споразумението за ползване и задължи всички свои клиенти да споделят данните си с Facebook. По този начин компанията ще получи информация за телефонните номера, транзакциите и IP адресите на потребителите. По-късно от компанията заявиха, че новата политика за конфиденциалност не позволява на Facebook да получава достъп до преписката и списъка с контактите на потребителите.

Ръководството на компания Rakuten Viber смята, че актуализирането на условията за ползване на WhatsApp е опасно за конфиденциалността на потребителите. Ако преди потребителите на WhatsApp имаха право да не съобщават телефонния си номер на Facebook, в бъдеще това ще стане задължително условие за ползването на месинджъра. Потребителят трябва да даде съгласието си, че приема новите условия, в рамките на 30 дни. В противен случай достъпът до акаунта им ще бъде прекратен.

Тъй като Facebook и WhatsApp сега стават едно цяло, от Viber смятат, че потребителските данни ще бъдат монетизирани повече от всякога.

„От клиент на месинджъра потребителят се превръща в стока, която Facebook продава на рекламодателите. Това трябва да бъде сигнал за тревога за всички, които държат на конфиденциалността", смятат от компанията.