Учени: Козите са умни и обичат главоблъсканици
Секция: Наука
13 Януари 2021 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени: Козите са умни и обичат главоблъсканици

/КРОСС/ Ако мислите, че козите не са особено умни, значи много грешите. Германски учени твърдят, че козите са съобразителни и обичат да решават трудни задачи.

Козите обичат главоблъсканиците. На тях им харесва да бъдат възнаграждавани за решението на каквато и да е задача. Ако козата е изправена пред избора да получи лакомство даром или като награда за преодоляването на препятствие, тя ще избере втория вариант. До такъв извод са стигнали учените от Научно-изследователския институт по биология и селско стопанство в Думерщорф, Германия, изучавайки особеностите в поведението на животните.

В рамките на съвместен проект с швейцарския Център за създаване на благоприятни условия за живот (Agroscope) учените се опитали да разберат, на какво могат да научат козите и доколко те са в състояние да се ориентират и да оценяват заобикалящата ги среда.

Експеримент с получаване на храна

Същността на експеримента се състои в следното: Козите влизят в помещение с два отвора в стената. Единият е закрит с подвижна врата, а другият - открит. И в единия, и в другия имало храна за награда.

Около половината от животните предпочели да не вървят по лекия път, а по по-трудния - да отворят вратата с муцуна, за да стигнат до наградата си, обясни Ян Лангбайн от научно-изследователския институт.

Подобно изследване не е ново, подчертава „Дойче веле". Учените в продължение на повече от 50 г. изучават поведенческия феномен Contrafreeloading, при който живите същества винаги избират по-трудния път за получаване на храна. Казано накратко, ако на животното се предложи храна просто така или ако трябва да си я „заработи", изпълнявайки определена задача, козата винаги избира втория вариант.

Многогодишните проучвания показват, че единствено котката няма такива стремежи и предпочита да бъде хранена.

Освен всичко останало, козите са и любознателни и с удоволствие учат нови неща, твърди Лангбайн. Те имат потребността и способността да оценяват обкръжаващата ги среда, избирайки не непременно най-лесните начини за получаване на храна.

Учените са си поставили за цел да установят дали обучените кози са по-устойчиви на стрес от необучените. Резултатите от това ще помогнат да се подобрят условията на отглеждане на животните.

Търсенето на храна може да разнообрази живота им и да ги избави от скуката, смята Лангбайн. Когато се научи да отваря вратата и да получава за това награда, козата изпитва положителни емоции, обясни ученият.