Руските власти искат съдия да прати Навални в затвора
Секция: Русия
13 Януари 2021 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руските власти искат съдия да прати Навални в затвора

/КРОСС/ Руските власти са поискали от съдия да постанови задочно изпращане в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални заради нарушаване на разпоредбите на постановена срещу него условна присъда и други нарушения, предаде Ройтерс, като цитира съдебен документ.

Навални бе откаран за лечение в Германия, след като колабира по време на полет от Сибир за Москва. Германия и други западни страни казаха, че е имало опит за убийството му с нервнопаралитичен агент от типа новичок.

Миналия месец руската Федерална служба за изпълнение на наказанията призова Навални незабавно да се върне от Германия, където се възстановява, и да се яви в московския й офис. Ако не го направи в указаните срокове, той ще бъде пратен в затвора, предупреди службата.

Днес съдебна база данни показа, че властите са поискали анулиране на условната присъда на Навални, което увеличава вероятността тя да бъде заменена с ефективна.

"Путин е толкова бесен, че оцелях при неговия опит за отравяне, че е наредил на Службата за затворите да отиде в съда и да поиска промяна на условната ми присъда във ефективна", написа в Туитър Навални.

Говорителката на критика на Кремъл Кира Ярмиш обвини руските власти, че се опитват да го сплашат, за да не се върне в Русия.

По-рано Навални каза, че има намерение да се върне в родината си по някое време преди парламентарните избори през септември догодина.

Русия твърди, че няма доказателства Навални да е отровен, и отрича да се е опитвала да му навреди. Кремъл увери, че Навални е свободен да се върне в Русия по всяко време като всеки друг руски гражданин.