В човешкия организъм може да има десетки варианти на коронавируса
Секция: Наука
13 Януари 2021 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В човешкия организъм може да има десетки варианти на коронавируса

/КРОСС/ Свойството на коронавируса да мутира при отслабен имунитет може да доведе до появата на десетки нови мутации на вируса в един организъм, които не увеличават риска от смърт за пациента, но могат да бъдат по-заразни или устойчиви на терапия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Това заяви Алберт Ризванов, директор на Научно-клиничния център за прецизна и регенеративна медицина на федералния университет в Казан.

Известен е случаят с руска пациентка със злокачествен лимфом, която дълго боледувала от COVID-19. В тялото й са открити 18 варианта на вируса.

Ризванов отбеляза, че мутациите в тялото на гостоприемника са норма за всички вируси. Този процес възниква поради несъвършенството на неговия генетичен апарат - по време на самовъзпроизвеждането вирусът допуска грешки, в резултат на което генетичният код на неговите копия се променя леко.

"Ако вирусът е в тялото продължително, се извършва един вид селекция - подбират се варианти, които са по-добре адаптирани да останат в човешкото тяло. Но в същото време, като правило, смъртностността му постепенно намалява, но заразността и устойчивостта към терапията могат да се увеличат, тъй като целта на вирусите е да се увеличи скоростта на разпространение, с която приемникът остава жив.

По този начин у всеки човек можете да намерите стотици различни мутации на различни вируси, включително коронавирус", каза ученият, който оглавява научната група, разработваща системи за тестове и коронавирусни ваксини.

Той също така отбеляза, че хората с рак и други хронични заболявания, са в рисковата група за разпространение на вируса SARS-CoV-2, тъй като имунната система на тези пациенти е отслабена. Те боледуват по-дълго и могат да станат източници на нови мутации на коронавируса.