Отмениха срещите на Помпео в Европа
Секция: СВЯТ
13 Януари 2021 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отмениха срещите на Помпео в Европа

/КРОСС/ Люксембург и ЕС отмениха визитата на Помпео, европейското му посещение беше отменено от Държавния департамент на САЩ.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн и представители на Европейския съюз изразиха нежеланието си да се срещнат с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, във връзка с което Държавният департамент отмени планираното посещение в Европа, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на европейски дипломати.

Според източник на агенцията, преди да се срещне с лидерите на ЕС в Брюксел, Помпео е искал да пътува до Люксембург, но представители на тази страна са изразили нежеланието си да водят преговори. Външното министерство на Люксембург потвърди пред Ройтерс, че срещата с Помпео е отменена, но не предостави допълнителни подробности. ЕС отказа да коментира тази информация.

Службата за външна политика на ЕС отказа да коментира запитване на ТАСС за посещението на Помпео, а служител на Европейската комисия заяви по-рано днес, че ЕК не планира да се среща с държавния секретар на САЩ през следващите дни.

Държавният департамент на САЩ отмени всички пътувания на Помпео за тази седмица, включително посещението на държавния секретар в Белгия на 13-14 януари. В изявление външното министерство се казва, че това решение е взето във връзка с необходимостта да се осигури прехвърляне на властта към екипа на новоизбрания президент Джоузеф Байдън.