По-различна Сурва в Пернишко
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Януари 2021 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По-различна Сурва в Пернишко

/КРОСС/ Пернишките села се готвят за Сурва. Обичаят, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО се провежда на Васильовден по стар стил - в нощта на 13 срещу 14 януари и на 14 януари.

Въпреки наводненията традицията ще бъде спазена, включително и в град Батановци и в село Ярджиловци, които бяха сред най- потърпевшите от бедствието населени места.

Тази година пернишката Сурва ще бъде по-различна. И то не само заради наводненията, но и заради пандемията от коронавирус.

С цел безопасно провеждане на празника Община Перник е закупила 1000 маски за всички участници и 150 светлоотразителни жилетки за стюардите, които ще следят за спазване на правилата. Сред тях са забраната за посещение на сурвакарите по домовете на хората, както и срещите на сурвакарски групи от различни населени места.

Изготвените от РЗИ предписания са връчени на кметовете на селата в общината. ОД на МВР ще контролира и охранява маршрутите на групите и ще следи дали се спазват мерките. При нередности ще бъдат налагани санкции. Сурва ще има и в брезнишките села.