Доц. Любомира Николаева – Гломб: През 2021 година колективният имунитет няма да бъде постигнат
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Януари 2021 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Любомира Николаева – Гломб: През 2021 година колективният имунитет няма да бъде постигнат

/КРОСС/ През 2021 година колективният имунитет няма да бъде постигнат. Това твърди Центърът за контрол на заболяванията. Така се създава необходимостта от производство на много дози от ваксината. Технологично време изисква и убеждението на хората, че трябва да се страхуваме от вируса, а не от ваксината". Това обясни ръководителят на отдел „Вирусология" в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева - Гломб в студиото на „Здравей, България". Тя коментира разпространението на вируса у нас, като отчете тенденцията за трайно намаляване на новите случаи.

Мисля, че все още не е време за разхлабване на мерките. Някои страни, при спад, си позволиха такова сваляне на ограниченията и веднага се получи, коментира специалистът. Според нея темповете на ваксиниране в страната вървят добре. Вече имам доста колеги на първа линия, които са имунизирани, и смея да твърдя, че нямат никакви оплаквания, с изключения на стандартното зачервяване на мястото на поставяне, добави Гломб.

За ваксината на „Модерна" трябва да знаем, че е достатъчно ефективна. Хората, които желаят да се ваксинират, на 94% ще изградят имунитет, обясни доц. Гломб.