Пиронкова ще играе за 13-и път на Откритото първенство на Австралия
Секция: СПОРТ
13 Януари 2021 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пиронкова ще играе за 13-и път на Откритото първенство на Австралия

/КРОСС/ Спортист №1 на България Цветана Пиронкова се класира за основната схема на Откритото първенство на Австралия по тенис, което започна на 8 февруари след трета поредна победа. За нея това ще бъде 13-о участие в Мелбърн, където дебютира през 2006 г.

В последния кръг от квалификациите в Дубай тя надделя над №14 в схемата им Маргарита Гаспарян от Русия с 6:3, 7:5.

Още в първия гейм на срещата Цвети подаваше и показаха голямо хладнокръвие, като го спечели от 0:40. Веднага след това тя проби сервиса на Гаспарян за 2:0 и после затвърди с гейм на нула. В петата игра Пиронкова отново беше поставена в ситуация 0:40, отрази два брейкбола, но при третия прати топката в мрежата. 33-годишната пловдивчанка отново проби за 5:3 след непредизвикана грешка на съперничката и след това сервираше за спечелване на частта. Тя отрази възможност за рибрейк, стегна до сетбол и го реализира след форхенд в аут на Гаспарян, след което се поздрави с мощно „Айде!".

Мощната 26-годишна рускиня започна следващата част с пробив за 2:0. В следващия гейм Цветана имаше точка за рибрейк, но не успя, след като сеченият ѝ форхенд се спря в лентата на мрежата. Все пак българката върна пробива за 2:3, когато топката на Гаспарян отлетя далече в аут. Пиронкова нанесе своя удар с брейк за 5:4, когато реализира третата си възможност. След това застана на основната линия, за да приключи мача, но не успя. Цвети направи нов пробив след двойна грешка на съперничката и отново сервираше за място в основната схема на Откритото първенство на Австралия. Тя приключи при четвъртия си мачбол след ретур в аут на рускинята.

Пиронкова вкара само 54 процента първи сервис, но спечели 81 процент от точките при влизането му в игра. Тя записа пет аса и две двойни грешки в мача.

Другият представител на България в Мелбърн ще бъде Григор Димитров, който ще бъде сред поставените тенисисти.