Киномаратон от български филми по БНТ 2 през уикенда
Секция: КУЛТУРА
13 Януари 2021 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Киномаратон от български филми по БНТ 2 през уикенда

На 16 и 17 януари ще гледаме най-доброто от българските филми през годините - 13 вечни заглавия от незабравими детски ленти и комедия, носители на „Златна роза", любими сериали и ТОП 10 на българското игрално кино

/КРОСС/ Смях и добро настроение с избрано от най-доброто от българското кино през годините ви очаква по БНТ 2 този уикенд (16 и 17 януари). Каналът за образование и култура на обществената телевизия е подготвил пъстър киномаратон, който от сутрин до вечер ще потопи зрителите в играта на любими актьори и ще припомни култови реплики. Филмите са обособени в няколко тематични слота - любими детски филми, любими комедии, носители на награди „Златна роза", любими сериали и Топ 10 на българското игрално кино.

В събота и неделя сутринта БНТ ще започне деня с Любими БГ детски филми. В събота, на 16 януари, от 9:25 ч. може да проследите приключенията на група десетгодишни деца в „Таралежите се раждат без бодли", а след това да видите как може да прекарате ваканцията „Горе на черешата". А в неделя, на 17 януари, от 9:30 ч. ще отсеете заедно с БНТ кандидатите във филма „Търси се съпруг за мама".

Любимите БГ комедии ще ви накарат да се смеете през сълзи. А и няма как иначе, след като в събота точно в 12:30 ч. ще отплавате с „Петимата от „Моби Дик" и след това ще разберете в колко нелепи ситуации може да изпаднете и от най-малкото недоразумение от филма „От нищо нещо".

В неделя, на 17 януари от 12:30 ч. ще получите мечтан урок по смехотерапия с приключенията на Рангел Лелин във филмите „Баш майстора" и „Баш майстора на море". А от 16:00 ч. ще изживeете истинска културологична усмивка с появата на един труп на най-неочаквани места - за ужас на героите и за радост на вас, зрителите очаква ви „Адио Рио".

На киномаратон, като на киномаратон! Българските филми ще продължат с пълна сила и в следобедните часове на почивните дни. БНТ продължава със Златните рози на българското кино. В събота от 15:30 ч. спомените от преживяванията на едно 15 годишно момче ще оживеят 30 години по-късно във филма „Спомен за близначката", а в неделя от 17:30 ч. БНТ ще ви покаже една измислена история, която може да стане причина за предателство в „1952 - Иван и Александра".

В Любими БГ сериали в събота и неделя може да проследите приключенията на един англичанин в България, който си купува къща на село. А сблъсъкът на чуждестранните правила с местните нрави е неизбежен. До какво ще доведе той гледайте в събота и неделя от 18:50 ч. в сериала „Английският съсед".

Без да се поколебаем можем да кажем, че това ще е най-разтоварващият киномаратон, в който някога сте участвали. А ако успеете да стигнете до финала, там ви очаква истинска награда. Това са избрани ленти от ТОП 10 на българското игрално кино.

В събота от 20:00 ч. започва историята на една невъзможна любов, пресъздадена във филма „Осъдени души", а в неделя по същото време ви каним на топла бира, нажежени струни и горещи сблъсъци с култовите герои и реплики на „Оркестър без име".

От 22:00 ч., в двата поредни дни ще видите и двете части на филмираната версия на епоса на Антон Дончев „Време разделно".

Започвайте да се приготвяте още от сега, защото „БГ киномаратон по БНТ 2" този уикенд (16 и 17 януари) ще бъде истинско предизвикателство за киноманите от всички възрасти.