Често срещани грешки при теглене на бърз кредит, които да избягвате
Секция: ИКОНОМИКА
13 Януари 2021 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Често срещани грешки при теглене на бърз кредит, които да избягвате

/КРОСС/ Необходимостта от кредит в условията на пандемия, нараства все повече. Затрудненията понякога преобръщат живота ни и ни карат да вземем трудни решения. Ако се замисляте да се обърнете към фирмите предлагащи бързи кредити, най-добре да сте добре подготвени и да сведете риска до минимум. Проучете фирмите и техните условия. Изберете тази, която има добър рейтинг и позиции на пазара.


Хората често се спират на тези услуги поради редица причини. Най-често за бърз кредит се кандидатства заради спешна нужда от закупуването на непредвидени стоки или услуги, ремонт на дома или на колата, за покриване на стари задължения и др.

Най-важните въпроси, които трябва да си зададете, преди да направите следваща крачка са:

Ще мога ли да изплащам взетия кредит?

Имам ли достатъчно доходи?

Наложително ли е да тегля бърз кредит?

Ако сте 100% сигурни в това, не допускайте следните няколко грешки, които често съпътстват потребителите, които за пръв път се насочват към тези услуги.

- предвидена ли е в условията първоначална вноска-може първата вноска да е с отстъпка, но следващите да са по-високи.
- каква е месечната ви такса и каква е крайната цена на услугата- подвеждащата ниска месечна такса, може да доведе до оскъпяването на крайната сума.
- какъв е размерът на годишния лихвен процент - Колкото по бързо върнете кредита толкова по-малка ще е лихвата и съответно общата стойност.
- начисляват ли се допълнителни комисионни и такси при обслужване на задълженията-често те остават скрити от клиента или се неглижират.
- при просрочие какви са наказателните такси- в повечето случаи това срива месечния бюджет на потребителите и може да се окажете в безизходица.
- какви са условията на обезпечаване на кредита.

Детайлите са много и трябва да бъдат разгледани и разяснени внимателно от служителите във фирмите за бързи кредити. Ако има нещо, което ви притеснява по дадената оферта го обсъдете веднага и не приемайте условия, които не ви удоволетворяват. Това са вашите финансови нужди и възможности.

Коректни взаимоотношения и добра кредитна история


Трябва да знаете, че това са взаимоотношения между вас и избраната финансова институция. Те трябва да са честни, открити и прозрачни, с ясни законови граници. Само тогава вие няма да се чувствате излъгани, а те от своя страна ще имат редовен платец при погасяване на месечните задължения. Спазвайте вашата страна от договорните отношения, изградете навик и планирайте вашия портфейл. Гледайте на този разход осъзнато като всяка комунална услуга, която заплащате месечно. Точно толкова е важна колкото разходите за храна, вода, ток и т.н. Натрупването на лоша кредитна история ще доведе до следващи проблеми и невъзможност за нов бърз кредит при евентуална нужда.

Кредитната история е нещо, което лесно може да бъде проверено от всеки служител, тъй като кредитното досие се съхранява в Централния кредитен регистър. Той се води от БНБ и всяка финансова институция трябва да въвежда регулярно информацията. Досието съдържа моментното състояние на всички задължения до датата на проверката и евентуалните затруднения при тяхното покриване през последните 5 години. Ако в историята ви всичко е било точно изпълнено, навреме, то тогава и предложената оферта от финансовата институция ще е най-добрата.


Каква трябва да бъде месечната ни вноска? Какви са нашите възможности?

Тук трябва добре да прецените вашите приходи и разходи. Вноските за покриване на кредита не трябва да утежняват вашите финанси твърде много. Трябва да се справяте с лекота, за да не се налага рефинансиране, допълнителен кредит от друга институция, по високи лихви, наказателни такси и съдебни процеси. Само мисълта за среща на съдия изпълнител, трябва да ви мотивира да сте коректни в плащанията, защото все пак, сметката трябва за бъде платена от някого.

Всички финансисти си имат едно златно правило, когато говорим за бърз кредит - вноските не трябва да надхвърлят 35% -45% от семейния или личния доход.

Не забравяйте, че може да възникнат и непредвидени разходи, ако имате деца или по-възрастни родители. Често се случва и заплатата да се забави, това ще доведе до излишен стрес и несправяне със ситуацията. Трябва да планирате това добре, за да сте спокойни за този разход и да не мислите за втора работа.

Внимателно обмислете всичко, консултирайте се с експерти в областта и направете вашия избор. Не приемайте първото примамливо предложение, това е сериозна крачка и не трябва да се подценява. Работите ли с финансова институция, внимавайте и винаги четете дребния шрифт.