Учени направиха 10-годишна прогноза за COVID-19
Секция: Наука
13 Януари 2021 17:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени направиха 10-годишна прогноза за COVID-19

/КРОСС/ Въз основа на анализа на данните за четири от известните човешки коронавируса, които причиняват леки симптоми на обикновена настинка, американски учени са направили прогноза за развитието на COVID-19 за следващото десетилетие.

Авторите смятат, че през това време коронавирусът на SARS-CoV-2 ще стане ендемичен и имунитетът от леко изкарано през детството заболяване ще остане за цял живот.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Science. Анализът на имунологични и епидемиологични данни за четирите човешки коронавируса от семейство HCoV позволи на учени от университета „Емори" в Атланта и държавния университет в Пенсилвания да разработят модел за прогнозиране на развитието на SARS-CoV-2, докато той стане ендемичен, т.е. ще поддържа постоянно ниво сред населението и няма да се подхранва от външни инфекции.

Авторите подчертават, че техният модел включва отделен анализ на такива компоненти на имунологичната защита като податливост на реинфекция, отслабване на заболяването след реинфекция и преносимостта на вируса след реинфекция, всеки от които отслабва по различен начин с течение на времето.

Резултатите от симулацията позволяват да се оцени динамиката на промените в тежестта на заболяването за различните възрастови групи от населението. Наличните серологични данни показват, че като правило първичната инфекция с четирите ендемични щама HCoV се проявява в ранна възраст и се произвеждат и двата вида антитела - краткосрочни IgM, които определят острия отговор на имунната система, и IgG, които осигуряват дългосрочна имунна памет.

Известно е също, че разпространението на HCoV коронавирусите сред населението е много високо. В детството тези инфекции се понасят от почти всички под формата на детски ринит и след това прекаралите го вече не боледуват.

Случаите на откриване на IgM антитела при хора над 15-годишна възраст са изключително редки. Изследователите предполагат, че когато SARS-CoV-2 стане ендемичен, първата инфекция ще настъпва на възраст между 3 и 5 години, а самата болест ще протече със симптоми на лека настинка.

Възрастните хора, ако се разболеят, ще изкарат лека форма на заразата, тъй като антителата, образувани в детството, ще им осигурят определена имунна защита.

Според учените няма да е необходима широкомащабна ваксинация, тъй като ваксините причиняват само краткосрочна защита срещу повторна инфекция. Но сега е необходима ваксинация.

Ваксините намаляват тежестта на заболяването и формират масивен имунен отговор, който определя колко бързо COVID-19 става ендемичен. Може би, смятат авторите, имунизацията трябва постепенно да се премахне, като се запази за по-дълъг период за определени възрастови групи.

Кои ще бъдат те - възрастни хора или деца, ще бъде възможно да се каже само след известно време въз основа на анализа на динамиката на развитието на болестта, заключават учен