11 хиляди японски туристи са посетили страната ни в годината преди пандемията
Секция: Туризъм
13 Януари 2021 15:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
11 хиляди японски туристи са посетили страната ни в годината преди пандемията

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с Н. Пр. Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България. Нашата страна отдава голямо значение на българо-японските отношения. България и Япония имат изградени отношения на приятелство, произтичащи от активното развитие на търговските връзки между двете страни, взаимната симпатия и уважение между двата народа, заяви вицепремиерът.
Министър Николова информира, че през 2019 г. над 11 000 туристи от Япония са посетили страната ни, а ръстът в посещенията на български граждани в Япония през миналата година е 36,3%. И допълни, че основната част от посещенията на туристи от Япония е с цел почивка, ваканция и бизнес. По думите ѝ предпочитанията на туристите от Япония за посещение на България са свързани и с културно-историческия туризъм и по-малко посещавани дестинации, традиционни визити за класически концерти и опера, за Празника на розата в Казанлък и Розовата долина и др. За съжаление през миналата година поради настъпилата пандемия отбелязваме спад от над 80% в посещенията, уточни още тя.
Вицепремиерът коментира още, че въпреки пандемията от коронавирус за България остава приоритет насърчаването на двустранното сътрудничество в областта на туризма. За това ще допринесе и подписването на Меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма и Японската туристическа агенция през настоящата година, поясни министър Николова.
Н. Пр. Нарахира Хироши сподели мнението на министър Николова, че е от изключително значение България и Япония да поддържат доброто сътрудничество помежду си. Важно е да развиваме обмена в областта на туризма, уточни още той. По думите му България има много какво да покаже пред японските граждани - природа, история, минерални води и вкусни ястия.
По време на срещата бе обсъдена и възможността България да вземе участие в международно изложение в Япония през 2025 година.