Президентът: Решенията в изборния процес трябва да работят за всички български граждани
Секция: ПОЛИТИКА
13 Януари 2021 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Решенията в изборния процес трябва да работят за всички български граждани

/КРОСС/ Решенията в изборния процес, където интересите са огромни, трябва да работят не само за определени партии, а за всички български граждани, независимо къде се намират. Това заяви Румен Радев по време на срещата си с председателите на политическите партии „Движение 21", „Движение България на гражданите" и „Волт". Разговорът е част от поредицата консултации, организирани от президента във връзка с провеждането на парламентарните избори през тази година. Срещата бе насрочена за края на миналата седмица, но беше отложена заради невъзможност за участие на някои от политическите сили.

По думите на президента най-важният елемент в изборния процес е доверието в него, а това изисква обществото да бъде информирано. „Само с предоставяне на пълната информация, с открояването на проблемите и след техния анализ заедно институции, партии и граждани можем да търсим рационални решения", заяви Румен Радев. Президентът настоя за ясна методика за сертифициране и тестване на машините за гласуване, която да не цели само проверка на техническите параметри, а да внуши доверие в устройствата. „Такава методика трябваше отдавна да е готова, а в обсъждането й да се включат всички не само компетентните институти, но и политически субекти, граждански организации, експерти, дори скептици и после да се предоставят машините за тестване", заяви Румен Радев. Той посочи, че до изборите трябва да се осигури откритост при организацията на машинния вот.

Държавният глава припомни, че един от текстовете в Изборния кодекс, които е върнал за ново обсъждане през октомври миналата година, е директното възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването на едно търговско дружество. „Ако всяка година ЦИК организира процедура с ясни функционални изкисвания, технически спецификации и ги възложи със сключване на договор на фирма, която да поема обработката, то накрая ще има и отчитане на изпълнението по този договор по всички критерии и показатели", заяви Румен Радев. Във връзка с предложението на наши сънародници в чужбина и извънпарламентарни партии в епидемични условия зад граница да се гласува по пощата Румен Радев посочи, че парламентът и институциите показват „упорит отказ" да разглеждат проблема с вота на съгражданите ни. „Не трябва да се абдикира от този проблем, той трябва да бъде надлежно обсъден и законодателят да вземе решение", заяви държавният глава.

По време на срещата Татяна Дончева - председател на „Движение 21", предложи за предстоящите избори да се въведе гласуване по пощата за всички граждани, които имат свои съображения и опасения за здравето. „Това съвсем не е екзотична идея, която никога не може да стане, напротив - тя може да реши много проблеми", посочи Дончева. От „Движение 21" предлагат общо видеонаблюдение на изборния ден, при запазване тайната на вота и особено при отварянето на урните, преброяване на бюлетините и изготвяне на протоколите. По думите на Дончева не е обезпокоително, че ако се въведе видеонаблюдение, то не може да се осъществи в реално време в малките, откъснати населени места, както твърдят управляващите. Тя настоява и за мащабна информационна кампания за машинното гласуване, както и експерти и специалисти да имат възможност паралелно да проследяват процеса на компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, което сега е възложено директно на „Информационно обслужване" АД.

Димитър Делчев - председател на „Движение България на гражданите", заяви, че машинното гласуване може да предотврати част от фалшификациите на вота, но у нас чрез комбинирането на хартиен и машинен вот пак се пораждат съмнения за манипулации. От „Движение България на гражданите" изразиха резерви, че държавата ще съумее да ваксинира всички членове на изборната администрация, каквито намерения обявиха здравните власти. Лидерът на партия „Волт" Настимир Ананиев изрази опасения, че чрез въвеждане на мобилни урни за гласуване за карантинираните гласоподаватели и липса на наблюдатели в процеса, може да се контролира начинът на гласуване. Във връзка с липсата на обявени от управляващите организационни промени на вота на сънародниците ни зад граница, Ананиев посочи, че „за съжаление, управляващите няма да могат да гарантират конституционното право на тези българи да гласуват".