Най-мащабният процес срещу мафията от десетилетия започва в Италия
Секция: СВЯТ
14 Януари 2021 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-мащабният процес срещу мафията от десетилетия започва в Италия

/КРОСС/ Стотици предполагаеми членове на най-мощния италиански мафиотски синдикат ще бъдат изправени пред съда в най-големия процес по рода си от десетилетия. Заподозрените - 355 гангстери и корупмпирани чиновници, са обвинени след дълго разследване на калабрийската мафиотска организация Ндрангета.

Над 900 са свидетелите, които се очаква да дадат показания, обвиненията се простират от убийство и наркотрафик до изнудване и пране на пари.

Процесът започва днес и се очаква да трае над 2 години.

Той ще се състои в специално модифицирана сграда в Калабрия, в блиндирана зала от 3300 квадратни метра, специално създадена за случая в неизползван дълго време склад.

В Италия не е имало процес срещу мафията от подобен мащаб от 80-те години на миналия век.

В центъра му е фамилията Манкузо, която е мощна част от Ндрангета. Основен обвиняем е член на фамилията, за който се предполага, че е поддържал връзки с политици, масони, публичната администрация и институциите.
Главният прокурор по делото Никола Гратери коментира:

„Преди десетилетие хората трепереха, когато се споменеше Коза Ностра или Ндрангета. Днес за тях започва да се говори свободно на дневна светлина.

Италианската мафия присъства все по-силно в Централна, Източна и Северна Европа, където продават кокаин и перат пари, но в тези страни съдебната система е слаба и отгоре на всичко за това нещо не се и предполага, а няма и политическа воля да се противодейства на прането на пари".