Стоян Мирчев: Крайно време е в България да се спре със задкулисието
Секция: ПОЛИТИКА
14 Януари 2021 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стоян Мирчев: Крайно време е в България да се спре със задкулисието

Вече 11-ти месец говорят за подпомагането на по-големите предприятия, но все още чакаме

/КРОСС/ „В България има две реалности - едната е телевизионната, тази на ГЕРБ, а другата е реалната." Така определи политическата обстановка в страната депутатът от "БСП за България" Стоян Мирчев в ефира на Бг он еър като разясни: „ГЕРБ говорят добре за дефицита, но не казват, че остават държавата с 40 млрд. дългове. Говорят за помощта за малки и средни предприятия, но тя закъсня неимоверно. Вече 11-ти месец говорят за подпомагането на по-големите предприятия, но все още чакаме, а в туризма нещата са дори още по-зле."
По думите на социалиста България се нуждае от нов модел на управление и първата стъпка е да се върне доверието в институциите. „Това, което виждаме от последните часове с потопа в България показва, че институциите не функционират, оставили са всичко на природата и на хората, които сами трябва да се оправят. Не може, допреди няколко месеца хората бяха на воден режим, а днес същите тези хора да са под вода", възмутено коментира той.
„ГЕРБ създадоха държавно ВиК дружество с 1 млрд. лева от българските данъкоплатци, което не прави нищо. Други 500 млн. лева са дадени за укрепването на над 400 язовира, но до момента нито един от тях не е ремонтиран. Всичко това показва недъзите на това управление", заяви Стоян Мирчев.
Той оцени положително консултациите на президента не само с политическите партии, но и с експерти, и с медицински лица, като добави, че от партията са готови за избори на всяка възможна според Конституцията дата.
„Митът, който от ГЕРБ налагат, че воюваме с президента, беше отхвърлен и от президента, и от вицепрезидента, и от председателя на нашата партия", заяви Мирчев. Той категорично отхвърли и възможността за коалиция между БСП е ГЕРБ, като я нарече "невъзможна".
„С тях нямаме допирни политически точки. Опитваме се да прекратим порочния модел, който наложиха последните 11 години. Крайно време е в България да се спре със задкулисието и това да правим каквото можем, както е сегашната коалиция, която управлява България. Виждаме и какви скандали произвежда тя всяка седмица", обясни депутатът от левицата.
В изминалите 4 години БСП показа, че това, за което говорят, го претворяват в законопроекти, но за съжаление остават нечути от управляващите.
„Ние сме против Изборния кодекс да се пипа основно, но трябва да има леки промени в частта, която ще осигури на болни и карантинирани правото на глас", коментира Стоян Мирчев, като добави, че според него не може да бъде организирано гласуване по пощата за няколко месеца. „То трябва да бъде обвързано и с активната регистрация. Няма как чрез гласуване по пощата да се гарантира тайната на вота, а в България това е задължително. Също така не можем да подсигурим сигурността на самия вота", каза още той.
Състоянието на партията Стоян Мирчев коментира така: „Още от прекия избор за председател БСП показа, че е стабилна, с високата избирателна активност и с големия процент, с който беше избран сегашният председател." Той обясни, и че Георги Гергов е отстранен с огромно мнозинство от Националния съвет заради констатирани нарушение на устава и уронване престижа на партията.