Промени в Комисията по досиетата
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Януари 2021 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Промени в Комисията по досиетата

/КРОСС/ Депутатите от Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред решиха да променят състава на Комисията по досиетата. Възникнаха въпросите защо това се случва малко преди парламентарните избори и ще попречи ли това на нормалната й работа.

Съмнителното и плашещото за мен е, че това се прави преди изборите. Аз виждам една доста сериозна заплаха те да бъдат опорочени, каза в „Тази сутрин" Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата. Законопроектът, който изисква промени в Закона за досиетата, е в две части. Едната е намаляване броя на членовете в комисията на пет души, което не е най-добрата практика. Аргументът е, че по този начин бюджетът ще се оптимизира. Първоначално бяхме 9 души, след това останахме 7, но 5 членове на комисията е нещо доста застрашаващо действията й, обясни Бончева.

Втората поправка е добра. Тя ще спре една противоречива съдебна практика, която ние така или иначе не следваме, допълни тя. Не мога да разбера защо е това бързане и това ме навежда на съмнението, че целта е да не бъдат обявени агентите на бившата Държавна сигурност преди изборите. Това не е само мое съмнение, каза още Екатерина Бончева.

Тя поиска Бойко Борисов да отговори на въпроса дали Красимир Каракачанов оказва натиск върху него, за да има възможност за управление в тази комисия. Това е малко като политически COVID - не знаеш къде ще те удари и как ще реагираш, допълни Бончева. Според нея тези поправки не трябва да бъдат приети.