Крадат лични данни с фалшиви профили на Азис и други звезди
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Януари 2021 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крадат лични данни с фалшиви профили на Азис и други звезди

/КРОСС/ Фалшиви профили във Facebook и Instagram с лицата на десетки български звезди обещават награди за последователите си. За новата измама през последните дни предупредиха десетки актьори, музиканти, модели, инфлуенсъри и блогъри с хиляди последователи в социалните мрежи. От фалшиви профили техните последователи са приканвани да се регистрират в специален сайт, за да получат награди от 5000 евро. По този начин хакерите достигат до лична и банкова информация.

Виждат Азис, прочитат „пари" и в този миг като че ли много от чувствата и усещанията им са притъпени, обяснява Азис.

И се оказа, че някой е направил дубликат на моя акаунт в Instagram и изпраща някаква възможност хората да печелят пари, което разбира се, е пълна измама, казва и Мирослав Петков - DJ Mascota.

Схемата е проста - фалшив профил се свързва с вас, защото вие сте последовател на дадения профил. Всичко тръгва от там, обяснява инфлуенсърът Магдалена Александрова.

През последните седмици измамата ударно набира скорост у нас, а потенциални жертви са стотици хиляди потребители на социалните мрежи, които следват любимите си звезди в мрежата.

Разчита се на това, че хората имат доверие на личности, които разпознават като някакви инфлуенсъри, като някакви авторитети. Оттам се тръгва. Крайната цел е измама - да се съберат пари, обяснява експертът по киберсигурност Борис Гончаров.

Азис е сред първите звезди у нас, чието име замесват в схемата. От фалшиви негови профили измамниците обещават огромни парични награди.