Директорът на болницата в Сандански нарушил ваксинационния план с имунизирането на общински съветници
Секция: Здраве
14 Януари 2021 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Директорът на болницата в Сандански нарушил ваксинационния план с имунизирането на общински съветници

/КРОСС/ Проверката за ваксинирането на общински съветници в Сандански е приключила, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинга за разпространението на коронавируса в страната.

Директорът на болницата в Сандански не е спазил изискването на Националния ваксинационен план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация, изтъкна здравният министър.

Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването не може да извършва кадрови промени в него, отбеляза Ангелов. "Ако Министерството на здравеопазването беше принципал на тази болница, още днес щях да освободя изпълнителния директор", каза той.

Случаят доби популярност след публикуването на клип в социалните мрежи. В него се вижда как имунизират общински съветници и председателя на общинския съвет в Сандански. Обяснението било, че останали неизползвани ваксини от медиците на първа линия.

На 9 януари са имунизирани 24 лица, които не са включени във фаза 1 на националния план за ваксиниране. От тях - четирима са общински съветници, а останалите са служители на общинската администрация, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение, обясни проф. Ангелов.

"В протокола на "БулБио" за предаване на ваксините се посочва, че крайният срок за прилагане на ваксините е до сутринта на 11 януари. Имунизацията на 8 и 9 януари е извършена в срок, по-малък от допустимия, което означава, че ваксините са имали достатъчно време да бъдат преразпределени и да бъдат върнати в РЗИ-Благоевград", обясни днес министърът.

Проверена е работата и на РЗИ-Благоевград. Там не са открити сериозни нарушения, които могат да бъдат основание за налагане на най-сериозното наказание - дисциплинарно уволнение на директора на службата.