ВАП сезира МОСВ, МЕ и МВР да проверят за незаконен добив на инертни материали от реките
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Януари 2021 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВАП сезира МОСВ, МЕ и МВР да проверят за незаконен добив на инертни материали от реките

/КРОСС/ Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите, министъра на вътрешните работи и министъра на енергетиката да извършат незабавни проверки, чрез които да се установи дали е възможно незаконен добив на инертни материали (наносни отложения и строителни материали) от коритата на реките да са довели до разливите им. Компетентните органи трябва да направят и анализ на обстановката в страната, поради продължаващите обилни валежи.

Във ВАП е образувана преписка въз основа на информация в медиите, в която са изложени доводи за връзка между незаконния добив на строителни материали и наводненията в части от Южна България (по поречието на реките Струма и Места).

Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Министерство на вътрешните работи (МВР) и Министерство на енергетиката (МЕ) следва да извършат съвместна проверка, която да установи наличие на нарушения на забраната по чл.118ж, ал. 2 от Закона за водите (ЗВ) и нарушения по чл.93, ал.2 от Закон за подземните богатства (ЗПБ) в случилите се наводнения при разливите на р. Струма и р. Места, а и другаде, като предпоставка за настъпилото бедствие. Трябва да се прецени необходимостта от извършване на проверки за наличието на посочените нарушения и на други места на територията на страната, с цел предотвратяване на наводнения.

Министърът на вътрешните работи следва да предприеме незабавни мерки в съответствие с правомощията си по чл.54 от Закона за защита при бедствия (ЗЗБ).

Направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, както и санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове трябва да се отразят в обобщен доклад до ВАП в кратък срок. В него да се посочат и евентуални случаи на данни за извършени престъпления, респ. изпращане на съответните прокуратури или органи на МВР.
...