БСП: В Гербаджийска България за 4 години срещу 550 млн. лева не е ремонтиран дори един  язовир
Секция: ПОЛИТИКА
14 Януари 2021 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП: В Гербаджийска България за 4 години срещу 550 млн. лева не е ремонтиран дори един  язовир

Министърът на енергетиката отрече водата като възобновяем източник и я нарече изчерпаем
 

/КРОСС/ „През 2018 г. след поредното опустошително наводнение, обзето от паника правителството на Борисов предприе поредната бутафория като създаде държавно дружество, което да стопанисва язовирите". Това припомни зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България" Христо Проданов по време на изслушването на министъра на икономиката Лъчезар Борисов в днешния парламентарен контрол. Проданов припомни и че са били отпуснати над 530 млн. лева за ремонт и поддръжка на язовири.
„Оттогава досега много пъти от парламентарната група на БСП ви задаваме въпроси къде са тези пари. Вашите отговори са, че проектирате. За четири години няма нито една изградена язовирна стена", изложи фактите депутатът.
„В Гербаджийска България за четири години срещу 550 млн. не можете да ремонтирате една стена. „Монтажи"ЕАД не може да направи никакъв ремонт на нито един язовир с отпуснатите пари, защото предприятието има 30 човека на щат и 3 лопати в активите си. С 30 човека и 3 лопати може само да отклонявате пари?", разкритикува управляващите Проданов.
Социалистът попита министър Борисов кога ще даде отчет къде са отишли тези 550 млн. лева? „И те ли са при Мата Хари?", зададе реторичен въпрос Христо Проданов.
Министър Борисов отговори, че са определени за ремонт  416 язовира, като  62 от тях са държавна собственост и са предоставени за управление и стопанисване на други институции или компании, но не отговори къде са отишли средствата и защо нито един язовир досега не е ремонтиран.
„Поздравявам служителите на МВР, които своевременно изпълниха своя дълг. За съжаление по никакъв начин те не бяха подпомогнати от управляващите, за да бъде тяхната работа по-лека. Уроците, които ви бяха предадени от случилото се в Мизия и Аспарухово не бяха научени от вас", констатира народният представител от БСП Иван Иванов в питане към министъра на вътрешните работи Христо Терзийски.
Иванов подчерта, че има междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане на бедствия, която се ръководи от министъра на вътрешните работи. „За изминалата година бюджетът на тази комисия е бил 77 млн. лв. Каква част от тези средства бяха похарчени по предназначение, за да бъдат предотвратени подобен род бедствия? Докога тази комисия ще бъде една партийна касичка, където парите се насочват по незнаен начин към определени места?", попита управляващите Иван Иванов. Терзийски отговори, че  разпределението на средствата се взема прозрачно и част от тях са за превантивни дейности.
„При вашето управление язовирите в страната ту са тотално празни и оставят областни градове без вода, ту се препълват и наводняват. Това говори красноречиво за управлението ви на водните ресурси в България, които са национално богатство на България. Ако те се използват нормално, това ще допринесе за по-ниски цени на електроенергия", наблюденията си по управлението на водите у нас изложи и народният представител от БСП Таско Ерменков, обръщайки се към министъра на енергетиката Теменужка Петкова.
Депутат-експерт в енергетиката подчерта, че на 11 януари цената за мегават час е била 97 лева, а днес при пълни язовири цената е 131 лева. Министър Петкова с очевидна некомпетентност отговори, отричайки че водата е възобновяем източник и я нарече изчерпаем.
Ерменков подчерта, че при такова управление ще продължи изливането на вода от язовирите в полето вместо да се произвежда електроенергия от нея и да се търси по-ниска цена за потребителите.
„Има серия от превантивни мерки, които е трябвало да бъдат взети, за да бъдат предотвратени или ограничени щетите при тези наводнения, които се случиха. Като се започне от залесяване на ерозирали участъци, почистване на дерета, речни корита и много други", критикува управлението народният представител от левицата Манол Генов в изказване към министъра на екологията Емил Димитров.
„Не чухме  каква е превенцията, какво е направено, колко средства са разпределени и похарчени. Още през 2013 г. трябваше да бъде създадена Национална система за управление на водите в реално време", коментира Генов. Той напомни, че през 2018 г. е започнало широко прокламиране от управляващите на пилотен проект за наблюдение на водите в реално време във вълносбора на река Искър.
 
„Наводненията от последните дни влизат в обхвата на този проект. Този проект от ония ли е, които нямат да бъдат завършени? Този проект е провален и обрича на провал цялата стратегия на управление на водите", категоричен бе Манол Генов.
Министър Димитров потвърди думите на Генов, че Националната стратегия за управление на водите е обречена.