България получава от ЕС над 10 млрд. евро по кохезионната политика до 2027 г.
Секция: ИКОНОМИКА
14 Януари 2021 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 България получава от ЕС над 10 млрд. евро по кохезионната политика до 2027 г.

/КРОСС/ България ще получи над 10 млрд. евро по кохезионната политика през следващите 7 години, като значителната част от тях ще бъде насочена в подкрепа на иновациите, конкурентоспособността, зеления и дигиталния преход, съобщават от Европейската комисия.

Днес тя публикува стратегически препоръки към 14 новосформирани изследователски и иновационни центрове, съфинансирани по нея. Тяхната цел е да подобрят управлението и да помогнат на центровете да постигнат финансова устойчивост.

Препоръките са формулирани от екип от международно признати експерти в рамките на година и половина в координация със Съвместния изследователски център, както и чрез обмяна на експерти от Испания, Литва и Чехия.

Те ще подкрепят българските власти и учени за засилването на сътрудничеството между изследователските институции и бизнеса в области като зеления и дигиталния преход, както и модерната медицина.

Инициативата започна през 2019 г. и ще бъде разширена към други страни от ЕС. В момента Общността инвестира 160 млн. евро в такива центрове в рамките на програмата за интелигентен растеж на българското образование и наука 2014-2020 година.