Цветозар Томов: Ръчното броене на машинния вот го обезсмисля
Секция: Интервюта
14 Януари 2021 16:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветозар Томов: Ръчното броене на машинния вот го обезсмисля

/КРОСС/ Няма нищо екзотично в гласуването на пощата. Ръчното броене на машинния вот обезсмисля неговото въвеждане. Няма законов текст, който да забранява видеонаблюдението в изборния ден. Липсва политическа воля да се прекрати купуването на гласове и контролирането на вота, които стават все по-нагли и масови през последните години. Това заяви в интервю за БГНЕС Цветозар Томов, социолог и бивш говорител на ЦИК.

Нови промени в изборния Кодекс ще гарантират правото на вот на поставените под карантина или настанените в лечебно заведение. За тях управляващите са предвидили подвижна избирателна урна. Ще бъде ли достатъчно това?

Цветозар Томов: Зависи от броя на тези хора, а и от това, колко от тях ще пожелаят да гласуват по този начин. Ако са няколко десетки хиляди, както е в момента, няма да е достатъчно. Подвижни избирателни секции са образувани и на досегашните избори. На последните парламентарни избори така гласуваха около 5500 души, а бяха образувани 185 секции. Сега обаче броят на нуждаещите се вероятно ще е над 10 пъти по-голям. През декември имаше период, когато активните случаи и карантинираните надхвърлиха 150 000. Абсурдно е да се създадат достатъчно подвижни избирателни секции, които да обслужат толкова много хора. Много трудно ще е да се намерят и желаещи да участват в секционните избирателни комисии на тези секции, тъй като рискът от заразяване при тях ще е особено висок. Уместно е те да бъдат ваксинирани, но като гледам темповете, с които се ваксинира в България, и това е невъзможно да се случи. Общият ми извод е, че тази идея ще послужи само за създаване на видимост, че избирателните права на заразените и карантинираните са защитени.

Някои партии и организации предлагат гласуване по пощата за сънародниците ни в чужбина, но мнозинството отхвърля идеята, определяйки я като „екзотична“. Какво е мнението ви по този въпрос, възможно ли е едно такова гласуване да се организира в оставащите месеци?

Цветозар Томов: Няма нищо екзотично в технология на гласуване, която се прилага от десетилетия в много страни. Ако техническата подготовка започне 3 месеца преди датата на изборите, такова гласуване може да се организира – не за всички избиратели, а за живеещите извън страната, а и за тези, които имат затруднения да гласуват в секциите в изборния ден. Т.е., все още изглежда възможно. Само че е очевидно нежеланието на управляващите това да се случи, а без промени в изборното законодателство няма как да се въведе гласуване по пощата.

Ще успее ли ЦИК с подготовката на машинния вот, около който все още има твърде много неясноти?

Цветозар Томов: Тези устройства за машинно гласуване, които предстои да бъдат доставени, бяха използвани и на изборите за Европейски парламент през 2019 година, така че ЦИК има на какво да стъпи при подготовката на машинния вот. Но този хибриден начин на гласуване – с машини или на хартия, както и обстоятелството, че машинният вот ще се брои ръчно, на практика обезсмислят въвеждането на машинно гласуване.

Видеонаблюдението при отварянето на кутиите и отчитането на изборните резултати, каквито предложения също се чуха, ще помогне ли да няма манипулации?

Цветозар Томов: Начинът, по който се обсъжда публично този въпрос, ми е малко странен. Не ми е известно в Изборния кодекс да има забрана за видеонаблюдение. На предишните парламентарни избори през 2017 година в ЦИК беше обсъждано предложение да се наложи от ЦИК такава забрана, но то не събра мнозинство и всъщност беше отхвърлено с решение 4487-НС на ЦИК от 10 март 2017 г. Последваха решения на някои районни избирателни комисии, с които се забраняваше видеонаблюдение в изборния ден. Повечето от тях бяха обжалвани. Стигна се до разглеждане на тези казуси във Висшия административен съд, който с решения 3668 и 3669 от 25 март 2017 година отмени актовете на изборните администрации, чрез които се забранява видеонаблюдение.

Искам да кажа следното: няма защо да се води борба за разрешаване на видеонаблюдението в изборния ден, защото няма законов текст, който да го забранява. От друга страна, обаче, регламентирането на видеонаблюдението чрез Изборния кодекс е важно поради две причини: първо, ще пресече опитите то да се забранява чрез решения на изборните администрации, и второ, ще гарантира доказателственото сила на видеоматериалите, когато те документират изборни измами и нарушения.

Очевидно е нежеланието на сегашните управляващи да въведат такава промяна. Остава хората да са наясно с това, че забрана няма и не може да има, защото от контекста на водените спорове по този въпрос донякъде се създава впечатлението, че ако не се промени Изборния кодекс, ще нарушим закона, ако правим видеонаблюдение. А това просто не е вярно.

Струва ли ви се подходяща датата 28 март за провеждане на избори?

Цветозар Томов: При това остро политическо противопоставяне в страната колкото по-рано отидем на избори, толкова по-добре. Но, от друга страна, има пандемия и очакванията, че обстановката ще е по-нормална, когато времето е по-топло, имат основание. Нямам категорично становище, но интуицията ми е, че ще е по-безопасно изборите да се изтеглят към късната пролет.

Кои са всъщност най-важните теми, които ние не чуваме от устата на политиците?

Цветозар Томов: Ако се огранича с изборната тема, бих посочил три неща: упоритото нежелание на имащите власт да се създаде адекватен изборен регистър в България, да се създадат нормални условия за гласуване на българите, живеещи извън страната и да се пресекат практиките за купуване на гласове и контролиране на вота, които от избори на избори стават все по-масови и по-нагли.